Greenpeace segelfartyg Witness blockerar en transport med rysk flytande fossilgas på väg till Sverige utanför Nynäshamn i september 20222.

Detta är en debattartikel som ursprungligen publicerades i Aftonbladet 2023-02-21

Det är nu ett år sedan Putin inledde den fullskaliga militära invasionen av Ukraina. Kriget har lett till ett ofattbart lidande och i dess spår den största flyktingkrisen i Europas historia sedan andra världskriget med flera miljoner människor på flykt. Avståndstagandet mot Rysslands krigföring har inom EU varit totalt och beslutsamheten om att införa kraftiga sanktioner har varit stark.

I Sverige deklarerade strax efter krigsutbrottet Moderaterna och Ulf Kristersson att vi behöver stoppa importen av rysk olja och gas, eftersom den finansierar ”Putins krigsföring som urskillningslöst skördar liv i Ukraina”. 


Sedan invasionen inleddes har EU agerat på många sätt för att försöka begränsa flödet av rysk energi och flera sanktioner har införts. Men att EU inte kunnat velat införa ett totalstopp för den ryska gasen beror på att flera EU-länder försatt sig i ett allt för djupt beroende av fossila bränslen – lika dålig klimatpolitik som säkerhetspolitik.. 

Redan inom tre månader, den 19 maj, fattade en enig riksdag ett så kallat tillkännagivande till regeringen, ett tydligt beslut om att Sverige snarast möjligt ska upphöra med import av rysk energi, inte minst fossila bränslen som olja och fossilgas. Moderaternas då ansvariga talesperson Carl-Oskar Bohlin sade i riksdagsdebatten att Europa har iklätt sig en säkerhetspolitisk strypsnara och måste “vidta alla åtgärder vi kan för att så snart som möjligt ta oss ur detta beroende”.

Trots riksdagens tydliga mandat och uppdrag till regeringen lyckades inte den förra regeringen agera och rysk gas har fortsatt att flöda in i Sverige. Nu har Ulf Kristersson varit statsminister i fyra månader, men trots hans och Moderaternas beslutsamhet har det inte blivit något stopp för den ryska krigsfinansierade fossilgasen.

Sverige kan dock agera på egen hand och omgående stoppa en stor del av den ryska gas som kommer in i landet ombord på fartyg i form av flytande fossilgas (LNG). Men regeringen har hittills valt att inte strypa den ryska gaskranen. Det är fullt möjligt att göra just det som såväl riksdagen som det svenska folket vill, och som Ulf Kristersson säger sig vilja.

Faktum är att gasleveranserna inte heller är något som har minskat över tid, tvärtom. Under de nio månader som förflutit sedan riksdagens beslut om importstopp för rysk energi har åtminstone åtta stora tankfartyg levererat rysk gas till Sverige till ett uppskattat värde av mer än en miljard kronor enligt en sammanställning som forskningsinstitutet CREA tagit fram åt Greenpeace. Svensk gasimport från Ryssland för en miljard kronor motsvarar ungefär 15 stycken av de avancerade Kalibr-missilerna eller flera tusen av de iranska drönare som Ryssland regelbundet avfyrar mot Ukrainas befolkning. Och leveranserna pågår än idag, på alla hjärtans dag anlände den senaste lasten med rysk gas till Sverige och Nynäshamn.

Jag utgår från att regeringen och Ulf Kristersson anser att det är orimligt att stödja Ukraina med den ena handen och samtidigt finansiera den ryska krigsmaskinen med den andra. Men när kommer Kristersson att agera och stoppa de ryska gasfartygen från att komma in till svenska hamnar?

Regeringen har nu haft tillräckligt tid att vid makten för att vi ska kunna vänta oss handlingskraft. Det är dags att stoppa den svenska miljardrullningen till Putins krigsmaskineri och sluta finansiera fossilindustrin som både eldar på krig och ödelägger vår planet.

Erika Bjureby, Chef för Greenpeace i Sverige