Snart är det Black Friday – dagen då företag tar fram sina mest aggressiva säljkampanjer för att få oss att köpa saker vi egentligen inte behöver. Tillsammans med A Sustainable Closet som jobbar med hållbart mode vill vi därför belysa klädindustrins påverkan på klimatet. Fast fashion-industrin spelar en nyckelroll i detta vilket vi både vill belysa, men också ge alternativ till – hur du kan bli mer cirkulent, snarare än konsument. Idag, måndagen innan Black Friday infaller Circular Monday, ett mot-innitiativ för att uppmana till mer cirkulärt tänk: reparera det du har, byt saker, låna av varandra med mera. Tillsammans med A Sustainable Closet pratar vi om problemet med modeindustrin, lösningarna och ger inspiration till hur du kan bli mer av en cirkulent.

Circular Monday - ett alternativ till Black Friday
Innan Black Friday infaller circular Monday – dagen vi blir bättre cirkulenter snarare än konsumenter.

Hållbar konsumtion

Du kanske har hört uttrycket “Vote with your wallet”? Det innebär att vad vi väljer att lägga våra pengar på formar den värld vi lever i. Naturligtvis kan vi som konsumenter inte lösa klimatkrisen, men är vi tillräckligt många individer som tar vissa köpbeslut kan vi vända trender. Visste du till exempel att Sverige hade sin “kött-peak” år 2017? Vi är alltså ett av de få länder i världen där köttkonsumtionen har gått ned sedan 2016 och det är mycket tack vare att fler har valt vego på tallriken.

När det gäller textilier så köper vi i Sverige genomsnitt 13.7 kg nya textilier per person, där endast 0.8% är second hand. Vi donerar 3.8 kg men mer än 7 kg hamnar i soporna. Här gör individuella handlingar skillnad.

A Sustainable Closet ger 5 tips om hur du blir en bättre cirkulent!

  • Second hand i första hand. Innan du köper något, undersök om du kan hitta det du behöver på second hand. Det finns en hel del butiker online och appar som du kan ladda ned. Du måste inte gå till en butik nära dig. Second hand-butikerna blir även bättre och bättre på att nischa sig och skapa ett utbud utefter vad du är ute efter. Visste du till exempel att det finns en second hand-butik i Stockholm för bara friluftskläder?
  • Hyr vid speciella tillfällen eller perioder. Kanske är det dags för examensfest, bröllop eller bal? Eller vill du ha något speciellt på den där julfesten? Varför inte hyra en kostym, klänning eller andra annorlunda plagg du kanske inte behöver i vardagen? Desto mer vi delar på plaggen och desto mindre tid de bara hänger i garderoben desto bättre. Visste du även att det finns hyrtjänster online för barnkläder och andra prylar såsom barnvagn? Du måste inte köpa alltid nytt under småbarnsåren, det går även att hyra.
  • Lär dig sy och laga det du kan. Kanske är det dags för den där sykursen? Eller varför inte fråga om en workshop på jobbet? Eller vill du starta en studiecirkel med fokus på att lappa och laga? Det går att hitta många kreativa sätt att förlänga livslängden på de plagg vi har och mycket information finns gratis online. Men att arbeta i grupp kan även vara ett roligt sätt att umgås med varandra. Att stötta en skomakare eller skräddare är heller inte helt fel. Just nu finns det till och med sneakers-tvättar i vissa städer. Det blir definitivt billigare i längden att underhålla kläder och skor istället för köpa nytt.
  • Ordna en klädbytardag! Varför inte låta dina vänner ta med sig kläder de inte använder nästa gång du bjuder på kalas eller middag? Låt klädcirkulationen komma in i vardagen på andra sätt – kanske ta med dig de där vantarna eller mössan du inte använder nästa gång du träffar en vän på fika? Att fråga om klädbytardag på jobbet eller där du studerar kan även vara ett bra sätt att lyfta efterfrågan på cirkulära aktiviteter.
  • Lyft det cirkulära alternativet till företagen! Nästa gång du ska handla något eller besöker de företag du brukar handla hos, fråga om det inte går att hyra plaggen istället? Eller sälja de plagg du har hemma som är från dom? Visa företagen att du vill cirkulera och att du gärna gör det via dom om det finns möjlighet. Visa att du ser framtiden som cirkulär, även den framtida


Text av Sophie Gripenberg från A Sustainable Closet