Vi på Greenpeace vill för en gångs skull tacka ett oljebolag för deras greenwashing istället för att som vi brukar göra – rakt av förklara felaktigheterna i det, kritisera det och anmäla det till Konsumentverket. Lundin Energy, tidigare kända som Lundin Oil, har nämligen precis gått ut med att de säljer “koldioxidneutral olja”. Jepp, du läste rätt. Koldioxidneutral fossil olja. Från och med nu är all Lundin-olja från Norges gigantiska oljefält Johan Sverdrup “certifierad utsläppsfri”.

Vid första anblick trodde vi att pressreleasen handlade om den glada nyheten att Lundin Energy lägger ner sin oljeutvinning (för det är ju naturligtvis den enda chansen att få fossil utvinning och förbränning utsläppsfri) men det visade sig att modellen som Lundin Energy använder för att motivera det här rekordet i greenwashing är att:

  1. Inte räkna med att oljan används (alltså inte räkna med det som kallas scope 3). Man tänker alltså typ som att människor därute i första hand köper Lundins bränslen för att förvara dom i olika behållare och inte elda upp dom, kanske för att man tycker det är fint att ha en stor cistern eller ett gäng oljefat på tomten?
  2. På ett magiskt sätt “trolla bort” utsläppen från produktionen genom att driva oljeplattformarna med förnybar energi i form av vind- och vattenkraft. 
  3. Slutligen: De utsläppen som återstår “kompenseras” med trädplantering och vindkraftsprojekt lite här och där. Don’t get us started på hur många fel och brister som finns inom världens alla klimatkompensationsprojekt, förutom att grundidén är bisarr.

Greenpeace Sveriges bedömning är att Lundin Oil, förlåt Lundin Energy, genom den här greenwashingen gett en flygande start för vårt arbete för att få på plats ett förbud mot fossilreklam – alltså att förbjuda varenda form av sponsring och reklam från oljebolag som Lundin. Totalt svartlistning. Som idag existerar för tobaksbranschen. För det kan ju rimligen inte finnas en enda politiker eller normalt funtad människa som går på den här bluffen. Eller? Alla som läser om koldioxidfri olja från oljeriggarna måste väl känna att det är dags att sätta ner foten? Därav vårt tack till Lundin. 

Lundin Energy sätter med sin totala skamlöshet ljuset på hela oljebranschen vars övriga aktörer ofta är lite (med emfas på “lite”) mer subtila i sin greenwashing, men därmed faktiskt kan anses ännu mer problematiska eftersom en lyckad greenwashingkampanj handlar om att lyckas vilseleda en genomsnittskonsument. Genomskådas insatsen av majoriteten av mottagarna faller ju företaget på eget grepp. Och det utgår vi från att Lundin Energy gör här.

Nu återstår bara att se om Lundin Energy även kommer lösa det där besvärliga åtalet för folkrättsbrott genom… ja, kanske folkrättsbrottskompensation kan vara nästa steg? Tack Lundin.