Jag slår vad om du läste “nyheterna” i förra veckan. Effekterna av klimatförändringarna syns nu överallt och det kommer att bli än värre om vi fortsätter att förorena oss in i framtiden.
Det är frustrerande. Det är upprörande. Och det får dig att bara vilja stänga av.
Men vänta. Forskarna är inte klara ännu, och nu är det på väg att bli spännande. I måndags samlades klimatexperter från hela världen i Berlin för att slutföra den tredje delrapporten av IPCC:s återkommande klimatrapportering, den som tar upp vilka lösningar som finns för att möta klimathotet.
Mycket har hänt sedan de senast kom med sin översyn av möjligheterna att minska klimatutsläppen, 2007.
I politiken kunde vi beskåda hur klimatfrågan toppade den globala politiska agendan under 2009, vilket kulminerade under toppmötet i Köpenhamn som refereras till som “det viktigaste internationella mötet sedan andra världskriget”. Tja, det slutade inte bra. Länderna kom överens om att vara oense om målen för utsläppsminskningarna. Sedan dess har klimatpolitiken i stort sett varit blockerad samtidigt som utsläppen har fortsatt att växa.
Men i teknikhänseende ser det däremot väldigt annorlunda ut idag. Förnybar energi har gjort ett genombrott: den är större, den är billigare och den är redo att utmana smutsig energi.
Det finns nu mer än tio gånger mer solel, sex gånger mer högeffektiv solvärme och tre gånger mer vindkraft i världen jämfört med 2007. Även om andelarna på en global nivå fortfarande är blygsamma, är tillväxttakten hög och en del länder har redan kommit upp i avsevärda andelar.
Värdlandet Tyskland får nu nästan 25 procent av sin energi från förnybara energikällor, jämfört med 8 procent 2002. År 2050 ska Tyskland tillgodose 80 procent av sitt elbehov med förnybara energikällor samtidigt som kärnkraften avvecklas.
Kina har fördubblat sin sammanlagda vindkapacitet varje år mellan 2006 och 2011, och under 2012 ökade Kinas vindkraftskapacitet mer än kolkraftskapaciteten. I Indien – där kolindustrin bokstavligen kvävs av ineffektivitet, korruption och miljöhänsyn – var andelen solenergi i princip obefintlig bara för tre år sedan. Men nu ökar den kraftigt och har kommit att bli alltmer attraktiv för investerare.
Än viktigare – kostnaderna för förnybar energi har sjunkit, vilket gör den till den mest ekonomiska lösningen för utökad energikapacitet i allt fler länder. Investeringsbanken Citigroup hyllar vad de kallar början av “eran med förnybar energi”, och säger att sol-och vindkraft står sig allt mer konkurrenskraftigt jämfört med med kol, gas och kärnkraft i USA – världens största elmarknad.
Internationella energiorganet IEA säger i sin tur att det är fullt möjligt för alla länder att uppnå höga andelar av vindkraft, solkraft kostnadseffektivt.
Men länder behöver välja energisystem, för i det långa loppet går det inte att försöka tillfredsställa de gamla spelarna (kol, gas-och kärnkraftsindustrin) och samtidigt bygga ett nytt energisystem med nya spelregler. Resultatet är att de gamla aktörerna med gamla affärsmodeller kommer att kämpa emot.
Valet mellan det nya och det gamla systemet borde inte vara svårt. Medan förnybara energislag har visat att de är pålitliga, har de traditionella energislagen visat på motsatsen för egen del. Deepwater Horizons oljeutsläpp, olyckan i Fukushima och de närmast apokalyptiska problemen med luftföroreningar i Kina skyndar på övergången till renare och säkrare energi. Avskiljning och lagring av koldioxid (CCS), som skulle köpa de fossila bränslebolagen tid, har inte levt upp till förväntningarna.
Jag räknar med att IPCC-rapporten kommer att spegla den senaste tidens förändringar i energisektorn, när den beskriver omfattningen av de förändringar som behövs framöver.
Som det redan har beskrivits i den första delrapporten från IPCC är det inte tillräckligt att minska på de fossila utsläppen. Vi måste få ner dessa utsläpp till noll. Och det kan göras. Många städer, regioner och institutioner runt om i världen har redan satt eller uppnått mål om 100 procent förnybar energi för värme eller totalenergi. Globala företag som IKEA, Google, Apple, Facebook, Salesforce och Walmart har åtagit sig att använda 100 procent förnybar energi. Danmark, som kommer att vara värd för årets sista IPCC-rapportmöte i oktober, har åtagit sig att producera 100 procent av sin värme och el med förnybar energi fram till 2035 och all sin energi till 2050.
Så här är en idé för de regeringar som i FN-förhandlingarna har fastnat i ändlösa strider om “bördefördelningen”: öppna ögonen och möt verkligheten. Klimatåtgärder är inte längre en börda, istället handlar det om investeringar i ren och smart energi.
I stället för att slåss om vem som får släppa ut vad år 2050, vad sägs om att i Parisfördraget som ska tas nästa år istället komma överens om att i mitten av århundradet finns det inte längre några utsläppsrätter att fördela. Genom att sätta ett långsiktigt mål om att fasa ut fossila bränslen och satsa på 100 procent förnybar energi för alla till 2050, skulle regeringarna skapa ett inspirerande, samlande mål för hela mänskligheten, och vända de negativa vibbarna kring FN till något positivt.
Vi har tekniken, pengarna och intelligensen för att ersätta vårt riskfyllda energisystem med ren och säker energi, för att kunna förhindra katastrofala klimatförändringar. Så låt oss bara göra det.
PS Angela Merkel och andra EU-ledare, för er betyder det att komma överens i juni som ett bindande mål om 45 procent förnybar energi till 2030.