Flygfoto över skogsbränderna i Amazonas, augusti 2019. (Foto: Victor Moriyama / Greenpeace)

Sedan skogsbränderna bröt ut i Amazonas i augusti har våra team både i Brasilien och andra delar av världen arbetat hårt för att beskyddandet av skogen och urfolkens rättigheter där. Fram tills 6 oktober registrerades 98 901 bränder i de nio staterna där den brasilianska delen av Amazonas ligger. Detta är en ökning med 46% jämfört med 2018.

Årets bränder har fått stor internationell uppmärksamhet och det är viktigt att världen får se hur Amazonas blir behandlat.

Här är något av det vi gjort sen bränderna bröt ut, tack vare stödet från tusentals givare:

  • Vi har organiserat två resor till Amazonas, där vi tog med oss journalister på den ena resan, för att dokumentera bränderna och sprida bilder och dokumentation av bränderna till nyhetsbyråer över hela världen. Tack vare den här dokumentationen har vi lyckats upprätthålla medias intresse och kunnat garantera att rapporterna om brändernas utveckling faktiskt stämmer.
  • Organiserat protestaktioner vid brasilianska konsulat och ambassader i 17 länder för att kräva akut agerande av brasilianska myndigheter.
  • Lanserat en global kampanj för att pressa snabbmatskedjorna McDonalds, Burger king och KFC att ta ställning och sluta använda produkter som bidrar till skogsskövlingen i Brasilien. 
  • Avslöjat Brasiliens president Jair Bolsonaros miljöfientliga agenda under hans tal i FNs generalförsamling i New York.
  • Protesterat mot Brasiliens miljöministers besök i USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland där vi avslöjade lögnerna som hans regering spridit.

När stora miljökatastrofer sker, ser vi ofta att många delar sina “tankar och böner”. Men sällan omvandlas det engagemanget i faktisk, konkret handling. Den här gången är ett undantag.

Vi har tillsammans hjälpt till att utöva påtryckningar på Jair Bolsonaro och Brasiliens regering, klargjort att de inte kommer undan med sitt agerande, och att det kommer innebära konsekvenser för Brasiliens destruktiva miljöpolitik. Medan Bolsonaro har försökt rentvå sin image utomlands genom reklamkampanjer som kostat miljontals dollar, har vi också varit där och avslöjat hans verkliga intentioner när det gäller utökad boskapsdrift och gruvdrift i Amazonas. Vårt arbete är långtifrån över men Brasiliens myndigheter är nu på defensiven och kommer nog tänka sig för både en och två gånger innan de går vidare med ödeläggelsen av Amazonas.

Greenpeace-aktivister demonstrerar utanför Brasiliens ambassad i Berlin 2019.

Och nu då?

Stödet vi har fått från våra supporters hjälper oss att fortsätta arbetet för Amazonas, också efter att medieintresset har avtagit. Den här månaden kommer en grupp av urfolk från Brasilien resa genom tolv europeiska länder för att få internationellt stöd för att bekämpa angreppen från Bolsanros regering och för att skydda skogen och dess samhällen.

De kommande månaderna kommer vi också gå ut med mer statistik för skogsskövlingen i Brasilien. Vi fortsätter att sätta press mot multinationella företag så att de rensar upp i näringskedjan och börjar arbeta för noll avskogning. Vi bevakar och fördömer även varje försök av Brasiliens regering att exploatera och ödelägga Amazonas och miljön.

Det är mycket arbete som återstår, och inget av detta är möjligt utan det ekonomiska stödet från engagerade privatpersoner eftersom vi inte tar emot pengar från stater eller företag. Världen har vaknat till den pågående klimatkrisen och nu måste vi kanalisera engagemanget mot reell handling för att skydda Amazonas och skogar över hela världen. Utan skogarna har vi ingen chans att rädda planetens framtid.

Var med och stöd vårt arbete för världens skogar och för de människor och djur som lever där. Bli månadsgivare https://act.gp/31GOC01 eller Swisha ett bidrag till 901 24 02.

 

'Thank You' from the Crew of the Esperanza. © Will Rose
Stöd oss

Vill du vara med och skapa en bättre värld för nuvarande och kommande generationer? Bli månadsgivare idag.

Engagera dig