Pantanal, september 2020. Foto: Leandro Cagiano

Ny, dyster statistik från det brasilianska rymdforskningsinstitutet visar att september blev en riktig katastrofmånad för Brasiliens natur. Satellitdata visar att 2020 är året för den värsta brandsäsongen på ett decennium i Amazonas och den värsta någonsin i Pantanal, världens största våtmark. Hela tre miljoner hektar, nästan en fjärdedel, har brunnit hittills. Nu varnar forskare för att våtmarken aldrig kommer kunna återhämta sig. 

Vad vi vet har ingen människa dött i bränderna i Pantanal, här är det djurlivet som drabbats allra hårdast. Bilder av kremerade ormar, tomma sköldpaddsskal och jaguarer med bandagerade, brända tassar har skakat en hel värld. Det är fortfarande oklart hur många tusentals djur som dött eller tvingats på flykt på grund av bränderna.

Jordbrukssektorn är skyldig till 80% av skövlingen i den brasilianska delen av Amazonas och nu har det även visat sig att bränderna i Pantanal startade i regionerna med boskapsmark

Skövlingen av våtmarken ökar (dock inte i samma skala som i Amazonas) och bränder anläggs ofta för att bränna upp fällda träd och vegetation på nyligen skövlad mark. Den illegala skövlingen i Pantanal har mer än fördubblats under årets sex första månader, från 64 kvadratkilometer till 133 kvadratkilometer jämfört med samma period 2019. Skövlingen i kombination med den värsta torkan på ett halvt sekel har utgjort idealisk grogrund för de omfattande bränderna vi nu ser.

“Vi befinner oss redan i en akut klimatkris och förstörelsen av Amazonas och andra livsviktiga ekosystem i Brasilien kommer bara förvärra krisen ytterligare. Istället för att förstärka miljöskydd och investera i en hållbar ekonomi fortsätter president Jair Bolsonaro att ljuga och förneka att Brasilien håller på att förvandlas till aska. Hans politik utgör ett hot mot ett stabilt klimat och miljoner människors liv. Globala politiker och företagsledare måste omedelbart fördöma hans handlingar och kräva att denna förstörelse upphör” säger Cristiane Mazzetti från Greenpeace Brasilien.