Det finns många saker du kan göra i din vardag för att minska ditt plast-avtryck och bidra till en bättre miljö.

Plastic Documentation at Kornö in Bohuslän. © Edward Beskow / Greenpeace

1. Använd din egen drickflaska istället för att köpa plastflaskor. Då kommer du dessutom dricka mer vatten och färre söta drycker. Bättre för både hälsa och plånboken!

2. Tacka nej till sugrör och engångsmuggar om du inte verkligen behöver det för att kunna dricka.

3. Använd en påse av ett mer hållbart material och återanvänd den så länge den håller istället för att köpa nya plastpåsar.

4. Köp produkter i lösvikt i så stor utsträckning som möjligt. Försök att undvika produkter i förpackningar och ta med din egna påse för till exempel grönsaker.

5. När du går en promenad kan du plocka upp plastavfall som ligger i skogen, på stranden eller vart du än går. När det finns en hög med avfall någonstans kommer andra att vara mer benägna att kasta saker där. Staplar av plast blir ofta inofficiella papperskorgen.

6. Engagera dig: samla skräp på din promenad, prata med andra och inspirera dem till att göra skillnad eller gå med i en organisation som arbetar för att minska föroreningen av plast. Uppmana politiker i din kommun att anta policys för att minska engångsplaster, och samarbeta med t.ex. skolor att göra detsamma.

7. Förvara resterna från middagen i behållare som kan återanvändas. Samma sak gäller lunchlådan. Istället för aluminiumfolie och plastfolie finns återvinningsbar och hållbara matförpackningar gjorda av ekologisk bomull och bivax.

8. Nästa gång du har plast i handen, överväg om det verkligen är något du behöver. Finns det kanske ett alternativ i ett mer hållbart material som du kan ersätta med?