Ett omfattande oljeutsläpp utanför Israels kust har drabbat djur och växtliv längs många av landets stränder. Det är ännu oklart vad som har orsakat oljeutsläppet men enligt Greenpeace forskningsenhet och andra källor kommer det sannolikt från ett illegalt utsläpp från en oljetanker 50 kilometer från kusten.

Det här oljeutsläppet är inte en olycka, det är ett miljöbrott. Trots att omständigheterna ännu inte är helt klarlagda, är det än en gång tydligt att vårt beroende av fossila bränslen är livsfarligt för vårt klimat och vår miljö. Oljeutsläppet är en varningsklocka för den israeliska regeringen som investerat i olja och gas som både eldar på klimatkrisen och som är ett stort hot mot sårbara, marina ekosystem som de korallreven i Eilat och unika ekosystem i Döda havet. Israels regering måste en gång för alla fasa ut beroendet av olja och gas och stoppa planerna för nya pipelines i Medelhavet.

Oljeutsläppet visar även på det extremt bristfälliga miljöskyddet i Medelhavet där det marina livet redan är pressat av hot från ökad trafik, plastföroreningar och miljögifter. Och det är smärtsamt tydligt hur oförberedd den israeliska regeringen var när det gäller att hantera den här typen av akuta miljökatastrofer. Istället är det civilsamhället och tusentals volontärer som just nu sanerar stränderna från kletiga klumpar av råolja. 

Hela 40 procent av Israels kust (170 kilometer) har drabbats och som så ofta är det djuren som får betala det högsta priset. Volontärerna har hittat tusentals döda och skadade fiskar, sköldpaddor och fåglar som fastnat i den kletiga råoljan. 

Foto: Rami Shlush och Elad Aybes / Greenpeace samt Israel Nature and park authority

Greenpeace i Israel arbetar nu tillsammans med allierade från miljörörelsen och man fokuserar på tre åtgärder: 

1. att först och främst mobilisera volontärer för sanering av stränderna

2. att dokumentera och sprida nyheterna om det bristfälliga miljöskyddet och bristen på beredskap för oljeutsläpp i Medelhavet

3. att fortsätta kämpa mot beroendet av fossila bränslen och att i alla länder sätta press på regeringar för en övergång till ren, hållbar energi.

Miljökatastroferna som orsakats av människors beroende av fossila bränslen avlöser varandra. Det behöver inte vara så här. En grönare, mer hållbar framtid med förnybar energi är möjlig och vi måste fortsätta att sätta press på politikerna när det gäller vilket vägval som måste göras. Har du möjlighet att stötta vårt arbete för en friskare, renare planet med ett bidrag? Swisha här.