#StödOss

Stöd oss

Engagera dig

Våren är här, solen skiner på vissa ställen i landet, men samtidigt kan vi inte fira den som vanligt. Det är en speciell tid just nu. Kanske hade du planerat att ta ledigt ett  tag och hälsa på äldre släktingar – planer som nu helt plötsligt har ställts in? Kanske är du orolig för någon i din närhet som är sjuk eller för att du själv ska bli sjuk? Är du en av dem som pendlar mellan att ha skola, jobb och fritid på samma plats? Det är tufft för många av oss nu, men en sak kvarstår: Vi måste äta. Det är lätt att tappa inspiration i tider som dessa, men det är viktigare än någonsin att vi lagar god, hälsosam och klimatvänlig mat så vi orkar hålla igång. Därför, med några röda dagar framför oss här tagit fram recept från fyra klimatmedvetna kockar (Siri Barje, Mattias Svensson, Annie Månsson och Niklas Ekstedt) på mat som inte bara är god, utan även bra för dig och planeten. 
Om du dessutom ska fira påsk, så kanske några av de här recepten kan passa bra på buffébordet? 

Smaklig måltid!

1. Siri Barjes Champinjonburgare med ramslöksmajonnäs, ruccola och stark ost. 
Tips: Byt ut mot vegansk ost för att minska ditt koldioxavtryck!

2. Eller vad sägs om Siris snabba wraps med morotsbollar med örtyoghurt och rödkålssallad. Mums! Tips: Testa att använda en vegansk matyoghurt eller crème fraiche istället för den animaliska. Substitut finns i de flesta mataffärer.

3. Annie Månsson från Vegokäk har tagit fram en påskmeny som är helt vegansk och verkar otroligt god? Här finns recept på små smördegspajer, till röror, till sallader m.m.

Foto: Annie Månsson, Vegokäk.

4. Går det att göra en carbona som är vegansk? Ja, i alla fall om du frågar Annie från Vegokäk! Här är hennes recept på vad hon kallar den bästa veganska carbonaran.

5. Mattias Kristiansson från Vegomagasinet har tagit fram ett recept på skärsgårdssill som utgår från aubergine – och det är fantastiskt gott. Servera det med knäckebröd, kokt potatis och lite sallad så har du en enkel, god och vårig lunch.

6. Sugen på något sött? Testa Vegomagasinets mangocheesecake.  Den är dessutom gul – så den passar perfekt på påskbordet om du har ett sådant. 

7. En grön ärtsoppa piggar både upp kroppen och sinnet! Här är Niklas Ekstedts recept på en sådan. Testa att byta ut de animaliska gräddprodukterna till något växtbaserat, och toppa soppan med rostade solrosfrön istället för bacon. Minst lika gott, men även klimatvänligare!

8. Vill du testa att göra egna, köttfria, “köttbullar”? Här är ett recept på Niklas Ekstedts hasselnötsbollar. Funkar lika bra till potatismoset som i wrappen. 

P.s. Glöm inte att tvätta händerna både före och efter maten. D.s.