Amazonas, juli 2022. Foto: Christian Braga, Greenpeace

Trots ett officiellt eldningsförbud utfärdat av regeringen blev antalet bränder i augusti 18 procent högre än förra året. Över 33 000 skogsbränder registrerades i Amazonas i augusti, enligt data från brasilianska rymdforskningsinstitutet (INPE). Trots att regeringen har utfärdat ett nationellt eldningsförbud så har det inte brunnit så mycket i regnskogen på 12 år, vilket bevisar hur ineffektiv en sådan åtgärd verkligen är. Förutom att bränderna utgör ett allvarligt hot mot den biologiska mångfalden i Amazonas sprids även rök till regionens städer vilket medför hälsoproblem för människorna som bor där.

“Jag har övervakat bränder i Amazonas i över 10 år och jag har aldrig varit med om en sådan här massiv förödelse, och så mycket rök”, säger Rômulo Batista, talesperson för Greenpeace i Brasilien. “Vi flög nyligen över ett brinnande område på 8 000 hektar, motsvarande 11 000 fotbollsplaner. Det här är det största skogsområdet som ödelagts under det senaste året.”

Skogsbränderna i Amazonas ökade med nära 17 procent från januari till augusti i år, den högsta siffran för perioden sen katastrofåret 2019 då det blev en toppnyhet i Sverige och internationellt. Av alla dessa bränder, skedde 43 procent i den södra regionen i Amazonas, Amacro, där jordbruksindustrin har expanderat till priset av ökad avskogning.

“Den brasilianska regeringen och kongressen borde fokusera på att stoppa förstörelsen av Amazonas och bekämpa miljöbrott, men istället fortsätter man driva på fler lagförslag som ytterligare kommer accelera avskogning och möjliggöra mer illegalt markövertagande och våld”, säger Rômulo Batista.

Om en månad är det val i Brasilien och det finns skäl att känna en strimma hopp om att det sker ett, av många, efterlängtat maktskifte. Den nuvarande presidenten Bolsonaros utmanare om makten är vänsterkandidaten Luiz Inácio Lula da Silva som har lovat att bekämpa avskogningen i Amazonas och återupprätta miljöskyddet i landet.

Greenpeace är på plats i Amazonas detta ödesår och vi gör allt vi kan för att rädda världens största regnskog. Om du trots dessa kristider har möjlighet att stötta vårt arbete med ett valfritt bidrag kan du swisha här.