2017-09-27. Greenpeace International publicerar i dag en rapport som visar hur det svenska företaget Essity driver på förstörelsen av skyddsvärda skogar i det norra skogsbältet i Sverige, Finland och Ryssland.

I tillverkningen av bland annat Edet köper Essity råmaterial från skogsbolag som avverkar de få riktiga skogar som finns kvar i den boreala regionen, som sträcker sig genom Sverige runt norra halvklotet. Rapporten Wiping away the boreal visar att flera av Essitys leverantörer antingen kalhugger skog som är öronmärkt för skydd, förstör habitat för rödlistade arter eller undergräver samernas rättigheter.

Rapporten överlämnas på onsdagsmorgonen till Essity vid företagets huvudkontor i Stockholm.– Det är helt vansinnigt att skogsbolag avverkar uråldriga skogar med tusentals arter, bara för att tillverka engångsprodukter. Essity är världens näst största tillverkare av toalettpapper och annat mjukpapper, men de har inte använt denna starka position till att skydda den boreala skogen från att förstöras, säger Lina Burnelius, ansvarig för skogsfrågor på Greenpeace i Sverige.

Greenpeace kräver att Essity städar upp i sin leverantörskedja och säkerställer att ingen av deras leverantörer avverkar skyddsvärda områden i den boreala skogen runtom på det norra halvklotet. I Sverige omfattar kravet ett omedelbart stopp för avverkning i så kallade värdetrakter, områden som enligt Naturvårdsverket har särskilt höga ekologiska bevarandevärden. Värdetrakterna är ett viktigt verktyg för att skydda mer skog i Sverige, och därför behöver avverkningar där stoppas medan planeringen för att skydda större områden pågår.

– Vi har haft upprepade möten med Essity, men de har ännu inte visat några tecken på att sätta press på sina leverantörer. Essitys produkter säljs i jordens alla hörn, och därför kommer vi nu att aktivera Greenpeace-supportrar runtom i världen för att öka pressen på Essity att agera, säger Lina Burnelius.

– Människor i andra länder betraktar Sverige och blir chockade över att vi redan har förstört nästan all vår naturskog och över att svenska företag bidrar till att skogsförstörelsen går på export. Jag är övertygad om att Essity kan vända trenden och visa att det svenska näringslivet kan bli en föregångare i att skydda livet i skogen, säger Lina Burnelius.

Mer material
Ladda ner rapporten Wiping away the boreal
Pressfotografier från det norra skogsbältet i Sverige

Kontakt:
Lina Burnelius, ansvarig för skogsfrågor på Greenpeace i Sverige, 072 214 43 60
Axel Naver, kommunikationsansvarig, 072 527 26 35, [email protected]