Rainbow Warrior

Pagina - 1 april, 2010
Begin juli 2009 gaf Greenpeace de opdracht voor de bouw van een nieuw vlaggenschip, de Rainbow Warrior III. De zeilboot wordt een aerodynamisch hoogstandje met de nieuwste groene technologie aan boord. Zo kan het schip ten strijde trekken tegen de grootste bedreiging voor onze oceanen en de hele planeet: klimaatverandering.

Rainbow Warrior

Het ontwerp van de bijna 60 meter lange boot is van Nederlandse makelij. De Rainbow Warrior III zou volgens plan in 2011 van de band rollen, uitgerekend op de veertigste verjaardag van de internationale milieuorganisatie. Dan kan voorganger Rainbow Warrior II met pensioen. Dit schip vaart al meer dan een halve eeuw, waarvan 20 jaar als actieschip van Greenpeace, maar ligt noodgedwongen vaker en langer aan wal voor reparaties.

Wind in de zeilen

Voor de eerste maal laat Greenpeace zelf een zeeschip bouwen. Voorheen werden bestaande schepen opgelapt en verbeterd om aan een tweede leven als actieschip te beginnen. De Esperanza was bijvoorbeeld in een vorig leven een Russisch blusschip en de Rainbow Warrior II deed dienst als vissersboot. Een bestaande boot opkalefateren valt deze keer te duur uit en doorkruist onze campagnes om energie te besparen.

De Rainbow Warrior III is opgevat als een zeilboot en gebruikt de wind als energiebron. Als de omstandigheden dat vereisen, stuwt een dieselelektrische motor het schip voort. De warmte van de generatoren wordt opgevangen en hergebruikt om water te verhitten en de motor voor te verwarmen. De mast en zeilen zijn ontworpen voor maximale snelheid, de vorm van romp zorgt voor een zuinig brandstofverbruik.

Symbool van hoop

Aan het project hangt een aardig prijskaartje vast. Het vlaggenschip is dan ook erg belangrijk voor Greenpeace. Bovendien mag er in deze financieel moeilijke tijden niet beknibbeld worden op milieubescherming. De Rainbow Warrior staat gelijk met Greenpeace, met actie voeren om de planeet te beschermen. Het schip is een symbool van hoop wereldwijd, en het inspireert mensen ook om zelf actie te ondernemen. Meer dan ooit heeft de aarde de hoop en de inspiratie van de Rainbow Warrior nodig...

Webcam

 

Onderwerpen