Miten voit auttaa ilmastokampanjassa?

Pysäytetään ilmastonmuutos

Sivu - marraskuu 15, 2010
Ilmastoystävällinen elämä on helpompaa kuin luuletkaan. Täältä löydät vinkkejä toimintaan ilmaston lämpenemistä vastaan.


Tule mukaan Greenpeacen toimintaan

Greenpeace on toiminut ilmastonmuutoksen torjumiseksi kansainvälisesti jo pitkään. Toimintamme rahoitetaan täysin yksityisten ihmisten ja säätiöiden rahoituksella. Yrityksiltä ja valtioilta emme ota vastaan lahjoituksia. Siksi yksittäisten ihmisten taloudellinen tuki on myös ilmastotoiminnallemme välttämätöntä.


Liikkuminen

Liikenne aiheuttaa viidenneksen Suomen hiilidioksidipäästöistä ja päästöt kasvavat yhä. Liikennevalinnoilla yksilö voi tehdä merkittäviä valintoja ilmaston hyväksi - tai pahaksi. 

Muutamia vinkkejä ekologiseen liikkumiseen: 

Lentäminen kiihdyttää ilmastonmuutosta matkustajaa kohti jopa 30–50 kertaa enemmän kuin junalla matkustaminen. Kotimaan sisäisissä matkoissa lentämistä kannattaa välttää kaikin keinoin. Kiireettömän matkustajan taival taittuu toki junalla vaikka Kiinaan asti!

Toisin kuin usein luullaan, ei katalysaattori vähennä autojen hiilidioksidipäästöjä lainkaan. Kannattaa siis välttää turhaa yksityisautoilua ja suosia sen sijaan kävelyä, pyöräilyä ja joukkoliikennettä. Kaksi kolmasosaa suomalaisten päivittäisistä matkoista kuljetaan henkilöautolla. Näistä puolet on alle kuuden kilometrin matkoja. Merkittävä osa päivittäisistä henkilöautomatkoista ei siis suinkaan johdu ”Suomen pitkistä etäisyyksistä” vaan liikkumistarve voitaisiin hoitaa julkisella tai kevyellä liikenteellä.

Uuden auton ostamista harkitsevan kannattaa vertailla huolella eri autojen päästötietoja. Vuoden 2001 alusta lähtien uusien autojen jälleenmyyjillä on ollut velvollisuus pitää entistä paremmin esillä autojen polttoaineenkulutusta ja hiilidioksidipäästöjä koskevat tiedot.


Asuminen

Suurimman valinnan ilmaston kannalta ihminen tekee yleensä asumiseen liittyvien valintojen yhteydessä. Kannattaa miettiä, kuinka helposti pääset kulkemaan päivittäiset matkasi ilman autoa asunnoltasi ja toisaalta, kuinka energiatehokas talosi on ja miten se lämmitetään. Vanhan rakennuksen energiatehokkuutta voidaan parantaa lisäeristeillä, tehostamalla ilmanvaihtoa, vaihtamalla ikkunat ja asentamalla ilmalämpöpumppu. Energiapihin talon rakentaminen ei vaadi pitkää opiskelua, vaan lähinnä perehtymistä alan oppaisiin tai valmistalojen ominaisuuksiin. Matalaenergiatalo voi maksaa 3-5 % enemmän, mutta sen energiantarve voi olla normitaloon nähden peräti 50–70 % pienempi, joten sijoitus maksaa itsensä takaisin pidemmällä aikavälillä.

Tietoa matalaenergiarakentamisesta löydät muun muassa Motivan sivuilta. Uuden rakennuksen lämmitystapavaihtoehdoista parhaita ovat uusiutuviin energialähteisiin perustuvat ratkaisut, kuten aurinkoenergia, bioenergia (hake, pelletit, briketit ja klapit) ja maalämpöpumput. Kaukolämpö on parempi vaihtoehto kuin öljy- tai sähkölämmitys. Matalaenergiatalon energiantarve voi tosin jäädä niin pieneksi, ettei kaukolämpöön liittyminen välttämättä houkuta taloudellisesti.

Korjausrakentamisen yhteydessä tehtävillä toimenpiteillä voidaan usein jopa puolittaa vanhan olevan pientalon energiantarve. Neuvoja löydät muun muassa Motivalta sekä tiiviste-, ilmanvaihto- ja ikkuna-alan yrityksiltä.

Sähkön hankinta

Ostamalla vihreää sähköä varmistat, että rahasi menevät uusiutuvan energiantuotannon tukemiseen. Samalla vedät rahasi pois ilmastonmuutoksen kiihdyttämiseltä ja satoja tuhansia vuosia vaarallisena säilyvän ydinjätteen tuotannolta.Lisätietoa vihreästä sähköstä, ja sitä tarjoavista yrityksistä löydät Suomen luonnonsuojeluliiton Ekoenergia-sivuilta.

Muut hankinnat

Ostamiemme tuotteiden ja palveluiden valmistamiseen, pakkaukseen, varastointiin ja kuljetukseen on sitoutunut vaihteleva määrä energiaa. Suomalaisten kotitalouksien energiankulutuksesta tällaisen välillisen energiankulutuksen osuus on peräti yli puolet.

Eläinkunnan tuotteista koostuva ruokavalio tarkoittaa suurta energiahukkaa, sillä vain noin 10 % eläimille syötettäviin kasveihin sitoutuneesta energiasta siirtyy eläimestä saatavaan ravintoon.Energiatehokkuuden kannalta kannattaa suosia lähellä tuotettuja, niukasti pakattuja ja kierrätettyjä kestotuotteita, tuotteiden yhteisomistusta ja kasvisvoittoista ruokavaliota.

Riisin sijaan kannattaa mahdollisuuksien mukaan suosia perunaa tai ohra-, kaura- tai tattarisuurimoita, sillä ilman pitkiä kuljetusetäisyyksiäkin riisipeltojen metaanipäästöt ovat mittavat.


Muu energiansäästö kotona

Varmista, ettet lämmitä saunaasi harakoille, vaan mieluiten useammalle hengelle kerrallaan vain saunomisajaksi. ”Heti valmis” kiuas on myös aina päällä, eli kuluttaa sähköä silloinkin, kun kukaan ei sauno.

Vaihda hehkulamppusi energiansäästölamppuihin ja sulje valot ja muut sähkölaitteet, kun et ole kotona. Pyri vähentämään suihkujen kestoa, etenkin jos käytät kuumaa vettä. Pyöritä pyykki- ja tiskikoneita vain täysinä.Käytä ruuanlaitossa uunin esi- ja jälkilämmöt ja valitse hellan levy kattilan pohjan mukaan.

Anna palautetta päättäjille

Ilmastonmuutoksen torjuminen vaatii rohkeita poliittisia päätöksiä ja edelläkävijöitä - niin valtioiden ja maaryhmien kuin kuntienkin kesken. Päätösten tekemistä helpottaa julkinen paine.

Äänestäminen on vaikuttamiskeino, jota ei kannata jättää käyttämättä. Selvitä millaista ilmastopolitiikkaa harkitsemasi ehdokas tai puolue ajaa.Lisäksi poliitikkoihin voi ja kannattaa pitää yhteyttä myös vaalien välillä. Niin kunnallispoliitikkojen, kansanedustajien kuin europarlamentaarikkojenkin tehtäviin ja velvollisuuksiin kuuluu kuunnella ja ottaa huomioon kansalaisten mielipiteet. Monesti yksittäisten kansalaisten kannustus tai kritiikki on yllättävän tärkeää.