24. syyskuuta 2013

Arctic Sunrisen ja 30 aktivistin kiinniottamiseen johtaneet tapahtumat alkoivat mielenosoituksesta venäläisen kaasu- ja öljyjätti Gazpromin öljynporauslautalla. Kyse ei ollut Venäjän valtion kanssa kärhämöinnistä vaan arktisen öljynporauksen vastustamisesta, jota Greenpeacen aktivistit ovat tehneet myös Helsingissä. Tässä viisi syytä, miksi Sini ja muut protestoivat Prirazlomnaja-öljynporauslautalla.

1. Ilmastonmuutoksen torjunta edellyttää, että öljy jätetään maahan

Tunnettuja öljy-, kaasu- ja hiilivarantoja on jo niin paljon, että ne riittävät erinomaisesti polttamaan maapallon karrelle. Kansainvälisen energiajärjestön mukaan kaksi kolmasosaa pitää jättää maahan, mikäli ilmastonmuutoksen torjunnan kanssa ollaan tosissaan. Suuret investoinnit vaikeasti tavoitettavien öljyvarojen löytämiseen ja hyödyntämiseen Arktiksella ovat sulaa hulluutta.

2. Öljyonnettomuuden riski Arktiksella on suuri

Tästä voisi kirjoittaa kokonaan oman bloginsa. Pohjoisen jäämeren olosuhteet ovat ankarat, mikä tekee öljynporauksesta paljon tavanomaista vaikeampaa. Mikäli öljyvuoto sattuu, öljyntorjunta jäisessä vedessä on käytännössä mahdotonta. Lisäksi porauspaikat ovat niin kaukana kaikesta, että kaluston paikalle saaminen kestää hyvin pitkään.

3. Prirazlomnaja avaa pään

Joillekin on saattanut syntyä mielikuva, että arktisilta meriltä pumpataan jo suuret määrät öljyä pyörittämään autoja ympäri maailmaa. Näinhän asia ei ole. Gazpromin Prirazlomnaja-öljynporauslautta on ensimmäinen, joka on aloittamassa kaupallisen öljyntuotannon arktisilla merialueilla. Jos ja kun tämä tapahtuu, se kannustaa myös muita yhtiöitä eteenpäin riskeistä välittämättä.

4. Prirazlomnajan turvallisuus ei vakuuta

Tästäkin aiheesta voi kirjoittaa kokonaan oman bloginsa. Kyse kun ei ole mistään uuden insinöörityön taidonnäytteestä vaan vanhojen öljynporauslauttojen osista kootusta härvelistä, joka lojui vuosikausia ruostumassa Murmanskin telakalla. Gazprom ei myöskään ole suostunut julkaisemaan öljyntorjuntasuunnitelmaansa. Kannattaa myös vilkaista tämä lautalla kuvattu video:
 
5. Gazprom teki juuri yhteistyösopimuksen Shellin kanssa

Tämän vuoden keväällä Shellin hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila allekirjoitti yhteistyösopimuksen Gazpromin kanssa arktisesta öljynporauksesta. Shell on sählännyt omien Alaskan poraushankkeidensa kanssa ja haluaa nyt Venäjälle hyödyntämään heikompaa lainsäädäntöä.

TAPIO LAAKSO