Enemmistö suomalaisista ei hyväksy Rosatomia ydinvoimalan omistajaksi

Lehdistötiedote - heinäkuu 18, 2013
Rosatom ei ole tervetullut ydinvoimalan omistajaksi Suomeen. 60 prosenttia suomalaisista ei hyväksy Rosatomia Pyhäjoelle suunnitteilla olevan ydinvoimalan omistajaksi.

Greenpeacen aktivistit osoittavat mieltä uusiutuvan energian puolesta Rosatomin toimitalon edessä Moskovassa huhtikuussa 2011. © Vadim Kantor / Greenpeace


Taloustutkimus kysyi Greenpeacen toimeksiannosta 1003 suomalaiselta: ”Hyväksytkö venäläisen Rosatomin kokonaan omistaman tytäryhtiön Suomeen rakennettavan ydinvoimalan omistajaksi?”

Haastatelluista 60 prosenttia ei hyväksynyt Rosatomia Fennovoiman ydinvoimalan omistajana, kun 29 prosenttia hyväksyi venäläisomistajan. Vastanneista 11 prosentilla ei ollut asiaan kantaa. Naisista 70 prosenttia pitäisi Rosatomin poissa.

Alueelliset erot vastaajien kesken olivat pieniä. Pohjois- ja Itä-Suomessa niiden osuus, jotka eivät hyväksy Rosatomia, oli 62 prosenttia. Pienintä vastustus oli Helsingissä ja Uudellamaalla.

Rosatomin tytäryhtiö Rusatom Overseas ja Fennovoima ovat allekirjoittaneet kehityssopimuksen, joka tähtää ydinvoimalan rakentamiseen. Samalla neuvotellaan 34 prosentin omistusosuudesta Fennovoimassa. Rosatom on venäläinen valtionkorporaatio. Voittoa tuottamattomat valtionkorporaatiot saavat rahoituksensa Venäjän valtion budjetista, ja ne nauttivat juridista erityisasemaa suoraan Venäjän presidentin ja hallituksen alaisuudessa.

Rosatom pyrkii käynnistämään uusia ydinvoimahankkeita niin sanotulla BOO-mallilla (build, own, operate), eli rakenna, omista ja operoi -mallilla. Pyhäjoen lisäksi Rosatomilla on hankkeita tuottaa ydinvoimaa Tšekissä, Slovakiassa, Bulgariassa ja Turkissa.

”Suomessa haaveillaan edelleen sitoutumisesta menneen vuosisadan riskialttiiseen energiaratkaisuun samalla, kun Länsi-Euroopassa investoidaan uusiutuvaan energiaan, energiatehokkuuteen ja sähköverkkojen toimivuuteen. Esimerkiksi Google ostaa Haminan palvelinkeskukseen uusiutuvaa sähköä Ruotsista. Suomen tulevaisuus näyttää huonolta, ellemme tee pian suunnanmuutosta puhtaaseen, moderniin energiantuotantoon”, sanoo Greenpeacen viestintäpäällikkö Juha Aromaa.

Taustatietoa Rosatomista

Greenpeacen energiaskenaario Suomelle vuonna 2050

Lisätietoa:
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, puhelin 050 369 6202

Aiheet