Greenpeace protestoi öljynetsintää Barentsinmerellä arktisella Venäjällä

Arctic Sunrise arktisilla vesillä

Lehdistötiedote - elokuu 13, 2013
Barentsinmeri – Greenpeacen jäänmurtaja Arctic Sunrise on juuri kohdannut öljynporausta valmistelevan seismisen tutkimusaluksen Barentsinmerellä Venäjän pohjoispuolella. Venäläinen öljy-yhtiö Rosneft etsii öljyä herkältä arktiselta mereltä. Greenpeace haluaa suojella Arktiksen öljynporaukselta.

Arctic Sunrise Barentsinmerellä © Will Rose / Greenpeace

 

Varhain tänä aamuna Rosneftille työskentelevä öljynetsintäalus Akademik Lasarov aloitti seismisen öljynetsinnän laukaisemalla jopa 250 desibelin ääniaaltoja Fedinskin valtausalueella. Greenpeace otti alukseen yhteyttä ja vaati sitä lopettamaan öljynetsinnän välittömästi. Rosneft on sopinut arktisista öljynporaushankkeista kansainvälisten öljyjättien ExxonMobil, BP ja Statoil kanssa.

Saavuttuaan paikalle Greenpeacen kampanjoitsijat ottivat radioyhteyden öljynetsintäaluksen kapteeniin ja pyysivät alusta lopettamaan toimintansa. Kampanjoitsijat kyseenalaistivat öljynetsinnän ympäristölle vaarallisena. Seismiset kokeet valmistelevat hyvin riskialttiita ja vaarallisia öljynporauksia, jotka uhkaavat pilata arktisen luonnon. Barentsinmerellä tavataan mm. sarvivalaita, grönlanninvalaita, mursuja sekä jääkarhuja.

"Aluksen kapteeni myönsi radiopuhelussa työskentelevänsä Rosneftille ja väitti ettei vahingoita vesistöjä tai arktista luontoa, mutta yli 200 desibelin äänitykin viesti on aivan toinen. Seismisten kokeiden äärimmäisen kovat ääniaallot vahingoittava valaiden ja muiden merinisäkkäiden kuuloa ja voivat jopa tappaa niitä," kertoi Greenpeacen Arktis-kampanjoitsija Christy Ferguson, paikanpäältä Arctic Sunrisen komentosillalta. "Kapteeni katkaisi keskustelun alkuunsa eikä halunnut puhua öljynetsinnän tavoitteista ja riskeistä."

Kanadalainen Arktis-kampanjoitsija Christy Ferguson Arctic Sunrisella.

 

Seisminen öljynetsintä käyttää hyvin voimakkaita ääniaaltoja merenpohjan öljykenttien kartoittamiseen. Äänitykki on niin voimakas, että 150 metrin säteellä olevat valaat ja muut merinisäkkäät kuolevat, koska äänenvoimakkuus on yli 245 desibeliä. Puolen kilometrin päässä äänenvoimakkuus on 190 desibeliä, mikä aiheuttaa pysyvän kuurouden eläimille. Greenpeace jatkaa protestointia alueella tällä viikolla.

Valtionyhtiö Rosneft on maailman suurin öljy-yhtiö, jolla on yli miljoonan neliökilometrin verran öljynetsintälisenssejä arktisella mannerjalustalla. Yhtiö tavoittelee poraavansa ensimmäiset tutkimusreiät öljylähteisiin jo vuonna 2014 Vostokno-Prinovotsemelski-1 valtauksella aivan venäläisen Arktisen kansallispuiston lähellä.

”Rosneftin öljypäästöt ovat jo nyt satoja tuhansia tynnyreitä öljyä joka vuosi mantereella – enemmän kuin millään muulla öljy-yhtiöllä missään.” sanoi Ferguson. ”Läntiset öljy-yhtiöt ovat nyt tulleet mukaan Rosneftin yhteisyrityksiin arktiselle mannerjalustalle, koska siellä ympäristölainsäädäntö on löysää ja valvonta olematonta. Eivätkä ne usko joutuvansa vastuuseen aiheuttamastaan ympäristön pilaamisesta.”

Arctic Sunrise on saapunut Venäjän Arktikselle paljastamaan ja haastamaan öljynporausta valmistelevan Rosneftin ja sen länsimaisten yhteistyökumppanien, ExxonMobilin, Statoilin ja BP:n toimintaa. Greenpeace kampanjoi öljynporauksen kieltämiseksi mannerjalustalla arktisilla merillä ja pohjoisnavan ympärillä olevan kansainvälisen merialueen julistamiseksi suojelualueeksi. Tulevina viikkoina Greenpeace miljooninen tukijoineen kampanjoi Rosneftin pysäyttämiseksi merellä, maalla ja internetissä.

Kilpajuoksu arktisen öljyn poraamiseksi on seurausta ilmaston lämpenemisen aiheuttamasta Jäämeren sulamisesta entistä laajemmin loppukesäisin. Ensimmäistä kertaa öljy-yhtiöt yrittävät porata öljyä talven ajaksi jäätyviltä meriltä. Öljynporaus arktisilla alueilla kaukana infrastruktuurista, merillä joissa luonnonolot ovat kovat, on hyvin vaarallista. Öljyvuodon estämiseksi tai pysäyttämiseksi ei ole olemassa mitään varmaa keinoa, puhumattakaan tapahtuvan öljyvahingon puhdistamisesta.

Painokelpoisia kuvia: http://photo.greenpeace.org/C.aspx?VP3=ViewBox&STID=27MZIFVDLB65&CT=Story

 

Lisätietoja:
Matti Ikonen, Arktis-kampanjoitsija, p. 0400 257 755
Tapio Laakso, ohjelmajohtaja, p. 040 181 6559
Haastattelut paikanpäällä Arctic Sunrisella tiedottaja Sune Scheller +45 271 44257.

MITÄ: Greenpeacen laiva Arctic Sunrise protestoi seismistä öljynetsintää ja  öljynporaukseen valmistautumista Barentsinmerellä Pohjois-Venäjällä.

MISSÄ: Barentsinmerellä Pohjois-Venäjällä Kuolan niemimaan pohjoispuolella

MILLOIN: Greenpeacen laivakiertue Venäjän Arktiksella alkoi 12.8. ja jatkuu tulevina viikkoina