Pohjoismaiset ja venäläiset aktivistit huputtivat Vantaan kaupungintalon: luopukaa ydinvoimasta

Lehdistötiedote - elokuu 14, 2013
Kolmisenkymmentä Greenpeacen aktivistia Suomesta, Ruotsista ja Venäjältä osoittaa mieltään Vantaan kaupungintalolla Fennovoiman ydinvoimahanketta vastaan. Aktivistit ovat huputtaneet kaupungintalon rakennussuojilla, joissa kerrotaan Vantaan karsivan palveluitaan rahoittaakseen ydinvoimaa. Vantaan Energia on yksi suurimmista kunnallisista omistajista Fennovoimassa.

Greenpeace osoittaa mieltään Vantaan ydinvoimasuunnitelmia vastaan.

Fennovoiman osakkaiden on tarkoitus päättää investoinnista Pyhäjoelle rakennettavaan ydinvoimalaan tämän syksyn aikana. Hankkeeseen on ilmoittautunut mukaan myös Venäjän valtion ydinvoimayhtiö Rosatom.

– Ydinvoiman kustannusten kasvu ja Fukushiman ydinonnettomuus ovat käytännössä lopettaneet ydinvoimaloiden rakentamisen maailmalla. Vantaan Energian ja muiden Fennovoiman omistajien kannattaisi irrottautua kannattamattomasta hankkeesta mahdollisimman nopeasti, toteaa Greenpeacen energiavastaava Jehki Härkönen.

Venäjän Greenpeacen kampanjoitsija Rashid Alimov on seurannut Rosatomin vastaavaa reaktorihanketta Pietarin lähellä Sosnovyi Borissa. Vuonna 2010 venäläinen syyttäjä keskeytti rakennustyöt puoleksi vuodeksi, koska työmaalla rikottiin paloturvallisuus- ja hygieniamääräyksiä. Ydinvoimalan betonirakenteet romahtivat kesäkuussa 2011 ja voimalan töitä jatkettiin raunioiden päällä.

– Rosatomin ongelmat Venäjällä ovat niin suuria, että sen ei todellakaan pitäisi viedä ydinteknologiaa muihin maihin. Rosatom maksaa veroja huomattavasti vähemmän kuin saa tukia valtiolta, liiketoiminnan sijaan se on Venäjän hallituksen poliittinen työrukkanen, toteaa Alimov.

Vantaan Energia omistaa n. 4,5 % Fennovoimasta Voimaosakeyhtiö SF:n kautta. Vantaan Energian omistavat Vantaa (60 %) ja Helsinki (40 %).

Ydinvoiman sijaan Suomessa tarvitaan investointeja energiatehokkuuden parantamiseen ja uusiutuvaan energiantuotantoon. Tehdyt investoinnit maksavat itsensä takaisin uusina työpaikkoina ja vähentyvänä tuontipolttoaineiden tarpeena. Lisää Greenpeacen energiavisiosta: www.greenpeace.fi/energiavallankumous

Vapaasti ladattavia korkealaatuisia kuvia mediakäyttöön täältä.

Lisätietoja:

Härkönen ja Alimov ovat parhaillaan Vantaan kaupungintalolla seuraamassa mielenosoitusta.

Jehki Härkönen, energiavastaava, p. 040 197 2620
Rashid Alimov, Venäjän Greenpeacen kampanjoitsija, p. +7 962 695 66 41
Tapio Laakso, ohjelmajohtaja, p. 040 181 6559

Aiheet