PÄIVITYS - Suomalaisaktivisti edelleen kiinniotettuna, arktinen jää pienimmillään

Myös suomalaiset mukana arktisessa öljynporauksessa

Lehdistötiedote - syyskuu 21, 2013
Gazpromin arktista öljynporausta vastustaneet Greenpeacen laiva Arctic Sunrise ja 30 aktivistia on edelleen Venäjän rannikkovartioston hallussa

Venäjän viranomaiset eivät ole ilmoittaneet syytteistä, eikä aktivistien ole annettu puhua asianajajien kanssa

Laivaa hinataan Murmanskiin, jonne alus saapuu todennäköisesti maanantaina

Presidentti Sauli Niinistö tapaa ensi viikolla tiistaina Venäjän presidentti Vladimir Putinin Njaganissa

Sini Saarela 8. syyskuuta 2013 Kirkkoniemessä Norjassa ennen lähtöä osoittamaan mieltä arktista öljynporausta vastaan. © Denis Sinyakov / Greenpeace

 

Venäjän rannikkovartiosto valtasi torstaina 19.9. Arctic Sunrisen, kun se oli osoittamassa mieltä Gazpromin öljylautta Prirazlomnajalla arktista öljynporausta vastaan. Mielenosoituksessa oli mukana myös suomalainen Greenpeace Internationalin aktivisti Sini Saarela, joka on edelleen 29 muun aktivistin kanssa kiinniotettuna Arctic Sunrisella.

Gazprom pyrkii ensimmäisenä öljy-yhtiönä maailmassa aloittamaan öljyntuotannon arktisella merialueella, joka jäätyy talvisin. Yhtiö ei ole suostunut julkaisemaan öljyntorjuntasuunnitelmaansa, mutta Greenpeacen ja WWF:n teettämän tietokonemallinnuksen mukaan Prirazlomnajalla sattuva öljyvuoto voisi saastuttaa jopa 3000 kilometriä rantaviivaa. Lautan piti aloittaa tuotanto jo vuonna 2011, mutta arktisen alueen vaativat olosuhteet ja tekniset haasteet ovat aiheuttaneet yhtiölle jatkuvia viivytyksiä.

Arctic Sunrisen päällikkö Peter Willcox 14. syyskuuta 2013 ennen mielenosoitusta öljynporauslautta Prirazlomnajalla. © Denis Sinyakov / Greenpeace

 
Samaan aikaan yhdysvaltalaiset tutkijat ovat arvioineet, että Pohjoisen jäämeren jääpeite oli pienimmillään 13. syyskuuta, jolloin sen laajuus oli 5,1 miljoonaa neliökilometriä. Vain viitenä vuonna mittaushistorian aikana jääpeite on sulanut tätä pienemmäksi.

”On hullua, että sulavalta Arktikselta halutaan porata öljyä kiihdyttämään entisestään ilmastonmuutosta, joka uhkaa arktista luontoa. Shellin hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila allekirjoitti äskettäin yhteistyösopimuksen Gazpromin kanssa. Ilmeisesti Ollilan yhtiön tavoitteena on hyödyntää Venäjän matalia turvallisuusvaatimuksia artkisessa öljynporauksessa”, sanoo Greenpeace Nordicin Suomen ohjelmajohtaja Tapio Laakso.

”Suomi ei voi muutenkaan pestä käsiään arktisesta öljynporauksesta. Valtionyhtiö Arctia Shippingin jäänmurtajat Fennica ja Nordica ovat edelleen Shellin käytettävissä ensi kesän porauskaudella. Arctia Shippingin toimitusjohtaja Tero Vauraste kävi Prirazlomnajalla elokuussa ja kertoi nähneensä yhteistyömahdollisuuksia Venäjän kanssa”, Laakso sanoo.

”Olemme nähneet Venäjän öljyvuodot kaikkialla, kuten Hanti-Mansiassa, jossa presidentti Niinistö tapaa Putinin. Olisi käsittämättömän sinisilmäistä uskoa, ettei öljyvuotoja tapahtuisi merellä porattaessa. Sini Saarelan ja muiden aktivistien mielenosoituksen Prirazlomanjalla pitäisi avata suomalaisten yritysjohtajien silmät: arktisen öljynporauksen riskit eivät ole hallittavissa”, Laakso sanoo.

Taustatietoa Sini Saarelasta

Sini Saarela on 31-vuotias ympäristöaktivisti Helsingistä, kylmän sodan ja Tšernobylin ajan lapsi. Hän on luontoihminen, ja viettää kesäisin paljon aikaa metsässä. Omien sanojensa mukaan ihan tavallinen tyyppi, mutta hänelle ei riitä vaikuttamiseksi äänestäminen kotimaassa kerran neljässä vuodessa.

Sini on ottanut osaa useisiin mielenosoituksiin niin Suomen metsien puolesta kuin ydinvoimaa vastaan. Sini on kokenut kiipeilijä, ja hänet muistetaan muun muassa osoittamassa mieltä usean päivän ajan Olkiluoto 3:n työmaan nosturissa vuonna 2007. Sinin ja muiden aktivistien mielenosoituksen jälkeen työmaalta paljastui useita turvallisuuspuutteita.

Siniä eivät Jäämeren karut olosuhteet ole pelottaneet. Hän on toistamiseen torjumassa öljynporausta Prirazlomnajalla. Viime vuonna hän nousi lautalle yhdessä Greenpeace Internationalin pääsihteeri Kumi Naidoon kanssa. Viime vuonna hän myös joutui kylmään kylpyyn, kun venäläisen huoltoaluksen miehistö kaatoi kumiveneen, jossa Sini oli.

“Meitä voi yrittää pysäyttää jääkylmällä vedellä, mutta se ei lannista, sillä tiedämme, kuinka tärkeää tälle herkälle ympäristölle on estää öljynporaus. Ympärilläni oleva arktinen luonto ei selviä öljyvuodoista”, Sini totesi jo tuolloin.

Sini Saarelan blogi 18. syyskuuta juuri ennen mielenosoitusta Prirazlomnajalla

Lisätietoja:
Ohjelmajohtaja Tapio Laakso, Greenpeace Nordic, 040 181 6559
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, Greenpeace Nordic, 050 369 6202

Kuvia ja video saatavilla Venäjän rannikkovartioston keskeyttämästä mielenilmauksesta on saatavilla osoitteissa

http://photo.greenpeace.org/C.aspx?VP3=ViewBox_VPage&ALID=27MZIFL3N1_L&CT=Album ja

https://info.greenpeace.se/a_mediarelease/?openfolder=130920_Finland_Russian_Embassy