Het Europees Parlement kiest voor een sterke, nieuwe Europese anti-ontbossingswet die voor het eerst producten gelinkt aan ontbossing en mensenrechtenschendingen uit onze winkels zou weren. Nu gaan de onderhandelingen over het voorstel van start tussen de lidstaten, de Europese Commissie en het Parlement.

Zo’n wet is hoognodig: het Braziliaanse Amazonewoud kreunt dit jaar onder het hoogste aantal illegale bosbranden sinds 2010 en ook de ontbossing breekt er alle records. Er is bovendien momentum: volgens een recente peiling vindt 82% van de Europeanen dat bedrijven geen producten zouden mogen verkopen die gelinkt zijn aan ontbossing, en wil 78% dat overheden dit soort producten verbieden. 

“Niemand zou zich tijdens hun wekelijkse inkopen zorgen moeten maken over de dood en vernieling die aan bepaalde producten in hun winkelkar kleeft. De stemming vandaag is een belangrijke stap om net die mogelijke link met ontbossing en mensenrechtenschendingen te verbreken. De enige die deze vooruitgang nu nog kunnen tegenhouden, zijn regeringen die het opnemen voor bedrijven die weigeren om hun toeleveringsketen uit te zuiveren. Dat mogen we niet laten gebeuren”, verklaart Philippe Verbelen, bossenexpert bij Greenpeace België.

Hoewel de milieuministers van de lidstaten eind juni het initiële voorstel van de Europese Commissie sterk hebben afgezwakt, stemde het Europees Parlement vandaag voor een ambitieuzere wetgeving. Zo namen ze een grotere lijst aan grondstoffen en producten op in de wetgeving – naast palmolie, soja, koffie, chocolade, runderen (vlees én lederwaren) en hout ook onder andere rubber, mais en ander vlees (pluimvee, varken, schaap en geit). Bovendien stemden ze voor een betere bescherming van de rechten van inheemse volkeren, die vaak geschonden worden bij de vernietiging van ecosystemen. Tot slot zijn de EU-parlementsleden ook voorstander van een systeem om producten tot hun bron te traceren om zo ontbossing en mensenrechtenschendingen uit te sluiten. 

Het goedgekeurde voorstel van het Europees Parlement is niet perfect. Andere ecosystemen zoals savannes en drasland vallen er niet onder, hoewel die ook onder zware druk van Europese consumptie staan. Maar het Parlement heeft een clausule goedgekeurd waardoor de Commissie in het komende jaar de bescherming kan uitbreiden van bossen naar alle natuurlijke ecosystemen. 

Nu het Parlement gestemd heeft, is het aan de lidstaten, het Parlement en de Commissie om tot een finale wettekst te komen – hopelijk op tijd voor de belangrijke VN-biodiversiteitstop eind 2022. 

>> Meer informatie over het Europees wetsvoorstel tegen ontbossing.