In december 2022 vond in Montreal (Canada) de 15e vergadering plaats van de landen die het VN-biodiversiteitsverdrag hebben ondertekend. Tijdens die bijeenkomst werd een ambitieus raamakkoord afgesloten om tegen 2030 het verlies aan biodiversiteit te stoppen.  

Ook België heeft dat verdrag ondertekend en moet nu haar eigen post-2020 Nationale Biodiversiteitsstrategie en Actieplan (NBSAP) uitwerken.

Greenpeace is samen met andere natuurorganisaties verenigd in de Belgische Biodiversiteitscoalitie (*). Om onze overheid aan te zetten ernstig werk te maken van deze nationale biodiversiteitsstrategie, publiceerde de coalitie een briefing om het belang van deze opdracht te benadrukken en de voornaamste prioriteiten aan te geven:  

  1. Verminderen van de impact van de Belgische consumptie en productie op de biodiversiteit wereldwijd
  2. Waardevolle natuurgebieden meer en beter beschermen
  3. Natuur in eigen land herstellen

En voor dit alles voldoende financiële middelen reserveren.

Het is niet de eerste keer dat ons land een biodiversiteitsstrategie opstelt. Het grootste knelpunt is dan ook niet het plan op zich, maar wel de zwakke implementatie. De Biodiversiteitscoalitie zal er bij onze beleidsmakers dan ook sterk op aandringen dat de doelstellingen op een zeer concrete en meetbare manier “SMART”  (**) worden geformuleerd en dat ze een bindend karakter hebben – bijvoorbeeld door deze biodiversiteitsstrategie mee op te nemen in de toekomstige regeerakkoorden.

Lees de volledige briefing hier.

———

(*)  De Belgische Biodiversiteitscoalitie bestaat uit Greenpeace, WWF, Natuurpunt, Natagora, BOS+, Bond Beter Leefmilieu en Canopea.

(**) SMART = Specifiek, Meetbaar, Haalbaar [Achievable], Realistisch en Tijdsgebonden.