De EU bereidt op dit moment een nieuw sanctiepakket tegen Rusland voor, het 16de intussen sinds de grootschalige invasie van Oekraïne op 24 februari 2022. Volgens diplomatieke bronnen in Politico vandaag, zou de import van Russisch vloeibaar gas (lng) opnieuw de dans ontspringen. Met name Zeebrugge fungeert al jaren als Europese én mondiale draaischijf voor Russisch lng; de import ervan in de EU steeg vorig jaar nog met 19% [1] en is nu bijna 60% hoger dan in 2021 [2]. Greenpeace België en Bond Beter Leefmilieu reageren dan ook ontstemd op het nieuws.

“Al kort na de invasie nam de EU zich voor om volledig af te stappen van Russische energie”, zegt Angelos Koutsis, beleidsmedewerker energie bij Bond Beter Leefmilieu. “Maar terwijl de import van steenkool en olie officieel verboden zijn, en ook de invoer van pijpleidinggas bijna tot nul is teruggebracht, stijgt de import van Russisch vloeibaar gas net, vorig jaar nog met 19%. Ook België is hieraan medeplichtig, Zeebrugge is namelijk al jaren een van de belangrijkste schakels in de Russische lng-exportmachine.”

Het 14de sanctiepakket legde een verbod op de overslag/heruitvoer van Russisch lng naar niet-Europese landen op, dat op 26 maart van kracht wordt. Analisten wijzen er echter op dat dit paradoxaal genoeg ertoe kan leiden dat méér Russisch lng op het Europese gasnet zal belanden, indien de EU geen verdere acties onderneemt. [3] Dit maakt het aanpakken van de groeiende Russische lng-import des te belangrijker.

“Iedere tanker met Russisch gas die aanmeert in een Europese haven betekent extra inkomsten voor Rusland en de wrede oorlog die het al bijna drie jaar voert in Oekraïne”, zegt Mathieu Soete, campagneverantwoordelijke energie bij Greenpeace België. “Een zoveelste sanctiepakket waarin de groeiende import van Russisch vloeibaar gas nog maar eens ongemoeid gelaten wordt, zou een zeer hypocriet geschenk aan de Oekraïense bevolking zijn. Europa, maar ook ons land als grote importhub, kan en moet meer ambitie tonen!”

De organisaties eisen een onmiddellijk en volledig verbod op de import van Russisch lng; meer transparantie over de herkomst en bestemming van gas; en het vermijden van nieuwe fossiele afhankelijkheden (bv. door Russisch door Amerikaans lng te vervangen) door volop in te zetten op energie-efficiëntie en elektrificatie met hernieuwbare energie.

Noten:

[1] Bond Beter Leefmilieu, Deutsche Umwelthilfe & urgewald, 2024, a bumper year for Russian LNG exports to the EUhttps://www.duh.de/fileadmin/user_upload/download/Pressemitteilungen/Energie/LNG/Hintergrundpapier_Russisches_LNG_in_der_EU.pdf

[2] Berekening op basis van cijfers Bloomberg, weergegeven door Bruegel: https://www.bruegel.org/dataset/european-natural-gas-imports (Figure 5)

[3] https://www.highnorthnews.com/en/eu-imports-more-russian-lng-2024-ever-mostly-arctic