De beweging Code Rood organiseert voor de derde keer een grote actie van burgerlijke ongehoorzaamheid in ons land, dit keer tegen de luchtvaartsector. De actie vindt plaats op twee locaties. In Luik blokkeren 600 activisten Alibaba. In Antwerpen,  kunnen geen privévluchten vertrekken. Dit ondanks de arrestatie van 700 activisten. Een legal observer werd geslagen en tegengehouden door de politie. 1 activist werd naar het ziekenhuis gebracht. Deze repressie is zorgwerkend. Code Rood eist onder andere een einde aan de subsidies voor de luchtvaart, een verbod op privéjets en betaalbaar openbaar vervoer.

600 activisten blokkeren Alibaba in Luik, 16/12/23. © Johanna de Tessières / Code Rood

In Luik wordt er actie gevoerd tegen Alibaba. Hierdoor kunnen de vliegtuigen vol goedkope massaconsumptiegoederen vanuit China niet gelost worden en kunnen er ook geen vrachtwagens vertrekken. De actievoerders klagen met deze bezetting de grootschalige uitbreiding van de luchthaven op landbouwgrond aan.

“De luchthaven van Luik is de snelst groeiende luchthaven van Europa, met een forse stijging in het aantal vluchten en een stevige uitbreiding in infrastructuur op de planning. Terwijl de winsten door bedrijven als het Chinese Alibaba binnengehaald worden, betaalt de globale meerderheid de kostprijs: miljoenen aan investeringen, honderden hectares landbouwgrond, slapeloze nachten voor omwonenden, en een enorme klimaatimpact. Dat is onrechtvaardig. Wij eisen met deze actie dat verdere uitbreidingen van luchthavens zoals in Luik worden stopgegezet, en een rechtvaardige transitie voor de werknemers in de luchtvaartsector.” [1]

Luik Airport in cijfers

  • Met 1,4 miljoen ton goederen  in 2022 is de luchthaven van Luik de grootste cargo luchthaven in België.
  • 350 hectare landbouwgrond worden opgeofferd voor de uitbreiding van de luchthaven.
  • De CO2 uitstoot van de luchthaven van Luik is tussen 2013 en 2018 met 84% gestegen.[1]

Luchtverkeer in Antwerpen stilgelegd

Het privéjetverkeer werd stilgelegd ondanks de arrestatie van meer dan 700 activisten in Antwerpen. De actie was een succes: geen enkel privévliegtuig steeg vandaag op vanuit Antwerpen.

De luchthaven van Antwerpen bedient vooral een kleine elite die zich privévluchten kunnen permitteren. Meer dan de helft van de vluchten hier zijn privéjets, die onder andere worden ingezet voor extreem korte afstanden, zoals naar Brussel of Kortrijk”, zegt Rebekka Eschauzier van Code Rood. “En dat gebeurt allemaal op kosten van de belastingbetaler. Want zonder subsidies zou deze luchthaven niet kunnen bestaan. Voor elke euro omzet, krijgt de luchthaven wel drie euro subsidies. Wij eisen een einde aan subsidies voor de luchtvaart, een verbod op privéjets, en de opening van een park in plaats van deze verlieslatende luchthaven.

De repressie door de politie wordt steeds zorgwekkender. Een wettelijke waarnemer werd geslagen en gearresteerd door de politie. Een activist werd naar het ziekenhuis gebracht. De voorzitter van de Liga voor de Mensenrechten werd ook gearresteerd. “Dit is een echte schande, de vrijheid van meningsuiting wordt  rechtstreeks bedreigd door deze arrestaties”, klaagt Rebekka Eschauzier van Code Rood aan. “Door ons op deze manier te arresteren, kiest de  politie de kant van de grote vervuilers om ons het zwijgen op te leggen.” [2]

In totaal nemen zo’n honderden actievoerders vanuit alle hoeken van ons land, maar ook uit Italië, Nederland,Tsjechië, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Hongarije en Finland, op dit moment deel aan de derde massa actie van Code Rood.

We voeren vandaag actie tegen de luchtvaarsector die rampzalig is voor natuur en klimaat, en toch miljoenen subsidies en belastingvoordelen krijgt”, legt Rebekka Eschauzier van Code Rood uit. “Deze sector blijf onbelemmerd groeien, terwijl mensen wereldwijd geteisterd worden door steeds meer extreme weersomstandigheden. Hoewel 1% van de wereldbevolking verantwoordelijk is voor meer dan de helft van de uitstoot van passagiersvluchten, betaalt de mondiale meerderheid de prijs. Hoog tijd dus om deze fossiele industrie aan te pakken.” [3]

Code Rood is een beweging voor burgerlijke ongehoorzaamheidsacties opgericht door activisten en gesteund door verschillende organisaties en actiegroepen.

Noten

[1] https://www.lesoir.be/267334/article/2019-12-17/chaque-annee-le-transport-aerien-partir-de-la-wallonie-emet-autant-de-co2-que

[2] https://www.standaard.be/cnt/dmf20230117_98293642

[3] Het volledige eisenpakket van Code Rood over de luchtvaart vindt u hier https://code-rouge.be/nl/onze-eisen/ 

Contact

Perstelefoon Code Rood: +32 465 885 506