Spanje is getroffen door een extreme storm die tot verwoestende overstromingen en aanzienlijke schade heeft geleid in onder meer Valencia, Albacete en Cuenca. Al zeker 72 mensen kwamen daarbij om het leven. Greenpeace roept op tot onmiddellijke, effectieve en drastische klimaatactie om herhaling en verdere escalatie van dit soort extreem weer te voorkomen.
“Woorden schieten te kort om ons diepste medeleven te betuigen. De klimaatcrisis wordt hier vaak gezien als een abstract concept dat ver afstaat van onze dagelijks realiteit. Maar wat we vandaag in Spanje zien is een tragische bevestiging van wat de klimaatcrisis inhoudt: vaker en heviger extreem weer, met steeds grotere schade voor mensen en natuur. Dit negeren veroorzaakt onnodig lijden en verlies“, zegt Mathieu Soete van Greenpeace België.
Door de klimaatcrisis warmt niet alleen de atmosfeer op, maar ook de zeeën. De abnormaal hoge temperaturen van de Middellandse zee (boven het gemiddelde sinds juli 2022) voeden extreme stormen zoals deze, wat ze intenser en heviger maakt, met meer neerslag. Daarbij komt nog de gebrekkige hydrologische planning in Spanje: gefragmenteerde rivierbeddingen met veel obstakels, overmatig gekanaliseerde en verstedelijkte overstromingsgebieden (meer dan een miljoen huizen in Spanje zijn gebouwd in overstromingsgebieden) verergeren de gevolgen van stortregens.
Wie betaalt de prijs?
Terwijl de samenleving lijdt onder de dramatische gevolgen van de klimaatcrisis, blijven bedrijven die hun activiteiten baseren op fossiele brandstoffen – de belangrijkste oorzaak van de klimaatcrisis – winst maken en lobbyen tegen klimaatambitie. Greenpeace eist dat bedrijven als TotalEnergies en Shell hun verantwoordelijkheid niet langer ontlopen en opdraaien voor de schade die de klimaatcrisis aan de samenleving toebrengt.
Tijdens de komende VN-klimaattop COP29 in Bakoe zal onder andere de verdeling van kosten voor verlies en schade door de klimaatcrisis worden besproken. Volgens Greenpeace moeten de grootste vervuilers – de fossiele brandstofbedrijven – een leidende rol spelen in het betalen van de schade en de aanpassingsmaatregelen die nodig zijn om mensen te beschermen tegen de gevolgen van de klimaatcrisis.
Ook herstel van de natuur is cruciaal om onszelf te beschermen tegen extreem weer en biedt bovendien een unieke mogelijkheid om een veerkrachtige en gezonde omgeving te creëren. Dit vereist actie van lokaal tot mondiaal niveau.
“Regeringen die op dit moment onderhandelen op de biodiversiteitstop COP16 moeten met geld over de brug komen voor de bescherming en herstel van de biodiversiteit. Investeren in het herstel van biodiversiteit is investeren in de gezondheid en bescherming van mensen”, besluit Mathieu Soete van Greenpeace België.