De VN-klimaattop COP29 begint komende maandag in Bakoe, Azerbeidzjan. Na alweer een jaar van recordtemperaturen en stijgende broeikasgasuitstoot moeten de wereldleiders het eens worden over een nieuw financieel engagement om klimaatmaatregelen te ondersteunen, met name voor de landen van het Globale Zuiden.
COP29 start amper een week na het einde van de VN-top over Biodiversiteit die eindigde zonder een akkoord over financiering. “Deze mislukking heeft ongetwijfeld een deuk geslagen in het vertrouwen tussen de landen van het Zuiden en het Noorden”, zegt Nadia Cornejo die Greenpeace België zal vertegenwoordigen tijdens COP29.
“Overal ter wereld sterven mensen als gevolg van de klimaatcrisis, en hele wijken en steden worden verwoest door stormen en overstromingen. In Bakoe moeten de politieke leiders, vooral die uit de rijke landen – de historisch grote vervuilers – laten zien dat ze de urgentie erkennen en akkoord gaan met een solide en ambitieus financieringsplan voor de strijd tegen de klimaatcrisis. Onze regeringen kunnen de klimaatransitie rechtvaardiger maken door de fossiele en vervuilende industrie te doen betalen voor de verliezen en schade die de klimaatcrisis veroorzaakt.”
Greenpeace verwacht van COP29:
- Een ambitieuze financiële doelstelling (New Collective Quantified Target) die voorziet in een aanzienlijke verhoging van de publieke financiering aan landen van het Globale Zuiden voor klimaatadaptatie, -mitigatie en compensatie voor verlies en schade, waarbij ook de fossiele brandstofindustrie en ander grote vervuilers hun bijdrage leveren;
- De uitvoering van de afspraken die tijdens COP28 zijn gemaakt om af te stappen van fossiele brandstoffen, met verduidelijking van hoe landen hun klimaatactieplannen voor 2030 en 2035 zullen afstemmen op de doelstelling van 1,5°C;
- Het fundamenteel in vraag stellen van een wereldwijde handel in koolstofkredieten, die zowel het klimaat als de biodiversiteit kunnen schaden. Greenpeace pleit voor maatregelen die koolstofrijke ecosystemen beschermen en herstellen, zonder marktmechanismen.
België staat opnieuw met lege handen
België vertrekt naar Bakoe zonder akkoord over een definitieve versie van het Nationale Energie- en Klimaatplan voor 2030. De Europese Commissie beoordeelde de vorige versie als onvoldoende. Ondertussen worstelen de Belgische regio’s met hun klimaatagenda’s en -budgetten.
“In zowel Vlaanderen als Wallonië zien we een onaanvaardbaar gebrek aan ambitie op milieu- en klimaatgebied”, stelt Cornejo. “Vlaanderen wil bijvoorbeeld het Blue Deal-budget terugbrengen van 120 naar 14 miljoen per jaar. Dat geld zou gebruikt moeten worden voor de aanpassingen die nodig zijn om de impact van toekomstige overstromingen in Vlaanderen te verminderen. Het drastisch terugschroeven van dit budget is onverantwoord. Denk maar aan de dramatische beelden uit Spanje vorige week. Wij dringen er bij de regeringen in ons land op aan om hun plannen te herzien en verantwoordelijkheid te nemen tijdens de COP.”
Meer achtergrondinformatie over de COP en toelichting over onze prioriteiten is te vinden in deze Greenpeace media briefing over COP29.