De klimaattop in Baku heeft na lange onderhandelingen een slottekst gebaard. De landen zijn het eens geworden over een nieuw doel voor klimaatfinanciering: slechts 300 miljard dollar per jaar tegen 2035. Volgens Greenpeace is “dit nieuwe financieringsdoel pijnlijk ontoereikend.” Tijdens de top werd ook een akkoord bereikt over mechanismen voor koolstofmarkten, wat volgens de organisatie een onaanvaardbare ontsnappingsroute biedt aan vervuilers. De aandacht verschuift nu al naar Belém, Brazilië, waar de volgende COP zal plaatsvinden.
“Deze top heeft de roep om klimaatrechtvaardigheid compleet genegeerd,” vult Joeri Thijs, woordvoerder voor Greenpeace België, aan. “300 miljard dollar tegen 2035 is nauwelijks meer dan het bedrag dat in 2009 werd beloofd, als je rekening houdt met inflatie. Het is veel te weinig en veel te laat.” Er zijn ook geen garanties over het type financiering, waardoor de deur open staat voor leningen en private financiering, terwijl juist publieke financiering cruciaal is.
“Bovendien bevat dit nieuwe akkoord over financiering niets dat de fossiele industrie, die verantwoordelijk is voor deze crisis en nog steeds gigantische winsten maakt, laat betalen. Maar er is een sprankeltje hoop: tegen COP30 moet er een stappenplan worden opgesteld voor het verhogen van de financiering. Dat plan moet fossiele bedrijven laten meebetalen.”
Akkoord over koolstofmarkten: “een reddingsboei voor de fossiele industrie”
Het mechanisme voor koolstofmarkten (artikel 6) werd vlak voor het einde van de COP goedgekeurd. Greenpeace noemt dit een reddingsboei voor de fossiele industrie, die hiermee haar uitstoot kan compenseren. “Vervuilers zouden verplicht moeten worden om hun uitstoot te verminderen en te betalen voor de schade die ze hebben veroorzaakt,” zegt Joeri Thijs. “In plaats daarvan krijgen ze vrijkaarten om door te gaan met het uitstoten van broeikasgassen.”
Update van Belgische klimaatplannen dringend nodig
Ons land profileerde zich tijdens deze top dan wel positief met beloften voor klimaatcenten om landen in het Zuiden te helpen aanpassen aan de gevolgen van de klimaatcrisis, verder was het geen uitblinker. De Vlaamse en Waalse regeringen deden niets om ervoor te zorgen dat ons land een ambitieuze Europese positie innam op het gebied van klimaatfinanciering. De nieuwe Vlaamse klimaatminister Melissa Depraetere bracht een kort bezoek aan de top maar kon – in lijn met het gebrek aan klimaatambitie in het Vlaams regeerakkoord – weinig betekenen. De Waalse regering op zijn beurt kondigde – terwijl de minister afwezig was in Bakoe – cynisch genoeg een bijna 75% vermindering aan van haar biodiversiteitsbudget.
“De nieuwe regeringen in Vlaanderen en Wallonië kiezen een totaal onverantwoorde milieu- en klimaatkoers,” besluit Joeri Thijs. “Ons land heeft nog drie maanden om zijn verbeterd energie- en klimaatplan in te dienen, nadat de vorige versie door de Europese Commissie werd afgekeurd als ruim onvoldoende. Na de mooie beloften van premier Alexander De Croo aan het begin van deze klimaattop, roepen wij alle regeringen – ook de toekomstige federale regering – op om verantwoordelijkheid te nemen. Stop met fiscale cadeaus uit te delen aan de meest vervuilende bedrijven in ons land en kom met klimaatbeleid dat elke Belg meeneemt richting een leefbare toekomst.”