De Arizona-coalitie heeft grootse plannen voor kernenergie in ons land: de nieuwe regering hoopt op acht gigawatt nucleaire capaciteit door niet alleen Doel 4 en Tihange 3 met 20 jaar in plaats van 10 jaar te verlengen (2 GW), maar ook de drie oudste reactoren met nog eens 10 jaar te verlengen (2 GW). Ze hoopt bovendien nieuwe centrales te bouwen, waarvan een deel met nog niet-bestaande nieuwe technologie.

Daarbij wordt gemakkelijkheidshalve vergeten dat de deal met uitbater Engie over de verlenging van Doel 4 en Tihange met 10 jaar nog altijd niet werd goedgekeurd door Europa. De plannen voor extra verlengingen werden dan weer afgeserveerd door uitbater Engie als “niet serieus”.[1] Kernenergie is “enorm duur” en “duurt lang om te ontwikkelen”, aldus Engie-CEO Vincent Verbeke. En intussen worden de politieke dromen ingehaald door de realiteit: in de nacht van 14 op 15 februari gaat Doel 1 als derde van zeven Belgische reactoren definitief offline.[2]
“In plaats van de energietransitie te versnellen, blijft deze regering voorbijgestreefde nucleaire sprookjes verkopen”, analyseert Mathieu Soete, campagneverantwoordelijke energietransitie bij Greenpeace België. “Maar de realiteit is wat ze is: de oudere reactoren voldoen niet meer aan de huidige veiligheidsnormen en nieuwe bouwen kost eindeloos tijd en geld waarover we niet beschikken.”
Almut Bonhage, beleidsexpert energie bij Bond Beter Leefmilieu: “Of we nu acht, vier of nul gigawatt aan kernenergie voorzien: alleen interconnectie met onze buurlanden kan de betaalbaarheid en bevoorradingszekerheid van elektriciteit garanderen. We verwachten dat de federale regering en de nieuwe minister van Energie hier prioriteit aan geven.”
Noten:
[1] De Tijd, 25/1/2025, ‘Mensen denken dat kernenergie goedkoop is, maar ze is enorm duur’
[2] Gazet van Antwerpen, 3/2/2025, Uitdoven van Doel 1 is begonnen, 14 februari wordt reactor definitief stilgelegd