April 2018: de schandalen in slachthuizen stapelen zich op, en het dierenleed is groot. Opnieuw moet een slachthuis de deuren sluiten, in Heist-op-den-Berg dit keer. De voorbije weken kwamen al eerder vertrapte paaskuikens en de vreselijke behandeling van varkens bij de productie van parmaham in het nieuws. En een ex-topman van het Federaal Voedselagentschap (FAVV) blijkt slachthuizen te ‘adviseren’. De ene nieuwe onthulling na de volgende, terwijl het gesjoemel van Veviba nog nazindert.

Je gezondheid en dierenwelzijn: twee zeer goede redenen om de industriële vleesindustrie de rug toe te keren. Maar voor ons bij Greenpeace is ook het klimaat een enorm belangrijke factor. Wanneer we een rampzalige klimaatverandering willen vermijden, moet de wereldwijde vleesproductie en -consumptie met de helft omlaag tegen 2050. En het vlees dat we eten, moet ook beter zijn. Beter voor de wereld, voor mensen en voor dieren. Zodat we niet bang moeten wachten op een volgend schandaal.

We gaan van vleeskweek naar kweekvlees

Onze industriële vleesproductie is slecht voor het klimaat, bossen, water en – zo blijkt dus opnieuw – dieren. Meer en meer mensen worden vegetariër en flexitariër. De ontdekking van nieuwe wantoestanden geven aanleiding tot bezinning. Ook bij ware vleesliefhebbers.
Slagerszoon Wim Ballieu, oprichter van gehaktbalketen Balls & Glory heeft de vleescultuur altijd verdedigd: “Ik lag wakker van dit nieuwe vleesschandaal. Traceerbaarheid en eerlijkheid zijn superbelangrijk. En daaraan is nu geraakt”, vertelt hij. “Binnen 20 jaar eten we geen vlees meer, daar ben ik van overtuigd.”

Of we dan helemaal geen vlees meer eten, is nog af te wachten. Maar het vlees dàt we dan nog consumeren zal hoogstwaarschijnlijk op een meer dier- en natuurvriendelijke manier geproduceerd worden: in een petrischaal in een laboratorium.

Op dit moment wordt er volop geëxperimenteerd met vlees kweken. Een bekend voorbeeld hiervan is de Impossible Burger, ontwikkeld in het labo van Impossible Foods, in Silicon Valley. Het volledig plantaardige lapje ziet er niet alleen uit als een rundsburger, het ruikt, proeft en voelt exact hetzelfde.

Je krijgt dezelfde smaak, zónder het schuldgevoel

Microsoft-oprichter en filantroop Bill Gates pompte een deel van zijn fortuin in Impossible Foods. Ook Memphis Meat kreeg van hem enkele miljoenen. Zij ontwikkelen een techniek om spiercellen in een petrischaaltje te vermenigvuldigen. Voorlopig is die techniek is nog niet klaar voor de markt en ligt de kost van de productie van dit zogenaamde clean meat nog te hoog. En waar de Impossible Burger de vleesconsumptie wil doen dalen en een plantaardig alternatief is, sust dit clean meat vooral het geweten.

Bill Gates is niet de enige belegger in het schone vlees van Memphis Meat. Richard Branson, de grote baas van Virgin, gelooft ook sterk in de toekomst van schoon of plantaardig ‘vlees’: “Binnen 30 jaar hoeven we geen dieren meer te doden en zal al het vlees ‘schoon’ of plantaardig zijn. Dat zal hetzelfde smaken en veel gezonder zijn voor iedereen”.

Mooi, dat idealisme van Gates en Branson, maar ze willen natuurlijk ook gewoon geld verdienen. Ze voelen dat de samenleving op een kantelpunt staat en hebben een neus voor zulke zaken. Hun oplossing, die van een proteïne-industrie, roept nog wel wat vragen op. Maar ze is wel beter is voor het milieu, mensen en dieren.

2050: einde van de industriële vleesproductie

In het Radio 1-rogramma ‘Nieuwe Feiten’ blikte Studio 100-baas Hans Bourlon vooruit naar het jaar 2050. Tegen die tijd zal de verkoop van echt vlees en vis verboden zijn, zo vermoedt hij. Vegetarische alternatieven die de smaak van echt vlees nabootsen en superproteïnen bevatten, hebben de industriële vleesindustrie verdrongen.

Het is dan wel een beetje vreemd dat Studio 100 vandaag charcuterie voor kinderen verkoopt met daarop afbeeldingen van Maya De Bij, Kabouter Plop of de meisjes van K3. Wanneer de vleesindustrie zoals we ze nu kennen niet meer bestaat in 2050, moeten we onze kinderen daar dan vandaag al niet op voorbereiden? Laten we heb dan niet beter kennismaken met plantaardige alternatieven? De kinderen van nu zijn de ouders van 2050. Tijd dus voor Studio 100 om die vleesproducten te vervangen door gezonder broodbeleg.

Je kan nú al iets doen

We hoeven niet te wachten tot 2050 om alternatieven te zoeken voor vlees en charcuterie. Kiezen voor minder, maar beter vlees kan nu al. Schrijf je in op onze website en kies voor een betere toekomst. Voor jezelf, voor het milieu, voor de dieren. Én voor je kinderen.