Nieuwe wegen doorboren vaak het leefgebied van dieren. Wanneer zij vervolgens proberen over te steken worden ze vaak aangereden – meestal met fatale afloop. Gelukkig bestaat er een goede oplossing.
Versnipperd groen
Om ongevallen te vermijden staan er vaak hekken langs de weg. Maar die oplossing negeert een deel van het probleem. Naast aanrijdingen veroorzaakt het verkeer namelijk ook een versnippering van de natuur. Het leefgebied van dieren wordt onnatuurlijk klein, wat het bijvoorbeeld moeilijk maakt om maatjes te vinden en voldoende te eten hebben.
Veilige oversteek
Daarom bouwen overheden wereldwijd steeds meer natuurbruggen (of ecoducten), speciaal voor de bewoners van doorkruiste natuurgebieden. De passages worden geplaatst daar waar dieren graag een oversteek maken. Hekken langs de baan leiden alle reizigers naar de brug. Planten en bomen op de brug zelf bootsen de begroeiing van de omgeving na om de tocht aantrekkelijk te maken.
Wie durft er eerst?
Eens alles klaar staat is het een kwestie van wachten. De ene diersoort zal al sneller op ontdekking durven dan de andere. Maar inmiddels zijn er al genoeg succesvolle voorbeelden. De beheerders van het Nationaal Park van Banff in Canada werken al 20 jaar met natuurbruggen. Herten en elanden beten daar de spits af, gevolgd door meer voorzichtige diersoorten zoals wolven en grizzlyberen.
In eigen streek
Ook dichter bij huis bieden ecobruggen een veilige oversteek. Het Natuurnetwerk Nederland gebruikt ecoducten om natuurgebieden aan elkaar te knopen. Zo willen ze de achteruitgang van biodiversiteit tegengaan. Misschien ben je ze zelf in België al eens tegengekomen op een wandeling, bijvoorbeeld in het Zoniënwoud of Meerdaalwoud. Daar helpen ze onder meer reeën, vossen en everzwijnen naar de overkant.
Niet goedkoop
Hoewel de bouwwerken duidelijk een effectieve oplossing zijn, zijn ze niet goedkoop. Daarom is het belangrijk om de beste optie te kiezen voor een specifieke situatie. Zo bestaan er naast ecobruggen bijvoorbeeld ook faunatunnels. Die zijn goedkoper en voor sommige diersoorten een even goede, of zelfs betere, keuze. Reeën zullen zich dan weer niet zo snel aan zo’n tunnel wagen. Het hangt dus allemaal af van de doelgroep.
Natuurlijk is het altijd beter om versnippering van de natuur te voorkomen dan om het te proberen oplossen. Het liefst willen we dus zo min mogelijk nieuwe doorkruisingen. Maar als dat al te laat is, kunnen ecobruggen een mooie manier zijn om de planeet te delen met andere dieren. Eentje waarin iedereen veilig op zijn bestemming komt.
Ik schrijf me in op de nieuwsbriefYouTube |