Bekijk de kaart

We konden lang denken dat de klimaatcrisis nog voor de deur staat. Deze zomer heeft ze ook bij ons die deur gewelddadig ingebeukt. Bosbranden, hitte, droogte, overstromingen, stormen… Over de hele wereld zien we steeds vaker extreem weer met rampzalige gevolgen voor mens en natuur.

ERFTSTADT, GERMANY – JULY 17 (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Bekijk een aantal recente, aan klimaat gelinkte rampen op onze kaart

Het aantal rampen door extreem noodweer of door het klimaat stijgt fors. De Wereld Meteorologische Organisatie zag de natuurrampen als gevolg van meteorologische fenomenen en het klimaat tussen 1970 en 2019 vervijfvoudigen (!). Alles samengeteld vielen er in die periode 2 miljoen dodelijke slachtoffers, vooral in ontwikkelingslanden, en bedroeg de materiële schade meer dan 3000 miljard euro. Vaak zijn het de meest kwetsbaren in de samenleving die het hardst getroffen worden.

Niet elk fenomeen kan zomaar rechtstreeks aan de klimaatopwarming worden gelinkt, maar het patroon is duidelijk. Ook het VN-klimaatpanel (IPCC) laat in zijn nieuwste rapport geen ruimte meer voor twijfel: zolang de aarde verder opwarmt als gevolg van menselijke activiteit zullen we steeds vaker geconfronteerd worden met steeds extremer wordend weer. Niets doen is al lang geen optie meer…

Onze samenleving zal zich beter moeten wapenen tegen de gevolgen van een sterk veranderend klimaat. Meer natuur kan bijvoorbeeld helpen om water en hitte te bufferen. Maar we moeten ook de wortels van het probleem aanpakken, en er alles aan doen om de stijging van de globale temperatuur zo veel mogelijk onder de cruciale grens van 1,5°C te houden. Elk tiende van een graad telt nu.

ORISTANO, ITALY – JULY 30 (Photo by Emanuele Perrone/Getty Images)

Met Greenpeace zetten we druk op onze politici voor een ambitieuzer en eerlijker klimaatbeleid. Zo kwamen heel wat van onze voorstellen in 2020 in het regeerakkoord terecht. Vandaag roepen we op voor Back To The Climate, een grote klimaatmars op 10 oktober in Brussel. En in november reizen we af naar de VN-klimaattop in Glasgow om er te ijveren voor ‘climate justice’: wereldwijde klimaatactie die oog heeft voor de verantwoordelijkheid van rijke landen en de noden van het Zuiden.

Ik neem deel aan de klimaatmars op 10/10 Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest