Dat is de dag waarop de mensheid alle hulpbronnen heeft opgebruikt die de planeet in één jaar kan genereren. Dit jaar valt die dag op 28 juli.
De Earth Overshoot Day wordt georganiseerd en berekend door het Global Footprint Network, een internationale onderzoeksinstelling die beleidsverantwoordelijken een reeks tools aanbiedt om ervoor te zorgen dat de menselijke economie binnen de ecologische grenzen van de aarde opereert. Om die datum te bepalen, berekent het Global Footprint Network het aantal dagen dat de biocapaciteit van de aarde volstaat om de ecologische voetafdruk van de mensheid op te vangen. Meer informatie hierover vind je op hun website: https://www.overshootday.org/about-earth-overshoot-day/
Sinds 1971 ligt de Earth Overshoot Day almaar vroeger op het jaar. Waar die dag in 1971 op 25 december werd geraamd, hadden we in 2000 al drie maanden verloren, met de datum op 25 september. En nu valt hij dus al eind juli.
Elk land heeft een andere Overshoot Day. Voor België viel die datum dit jaar op 26 maart, wat vier maanden eerder is dan de geraamde datum voor de planeet. België behoort momenteel tot de groep landen die hun hulpbronnen heel vroeg in het jaar hebben opgebruikt, zoals Denemarken (28 maart), Koeweit (15 maart) en Luxemburg (14 februari).
Waarom is het belangrijk dat we die datum kennen?
We moeten elk jaar bij die datum blijven stilstaan om te beseffen hoe schadelijk de menselijke activiteiten zijn voor de natuur. We stellen inderdaad vast dat de aarde niet bestand is tegen onze buitensporige exploitatie van de natuurlijke hulpbronnen. Visvangst, landbouw, veeteelt, de bouw van nieuwe infrastructuur, … dragen er allemaal toe bij dat de hulpbronnen opraken. Bijgevolg zijn onze emissies van broeikasgassen op die datum groter dan wat onze oceanen en bossen kunnen absorberen. Vanaf 28 juli leven we ‘op krediet’: aangezien alle hulpbronnen van dat jaar opgebruikt zijn, zijn we verplicht de hulpbronnen te exploiteren die bedoeld zijn voor gebruik het jaar nadien.
Kunnen we die datum opschuiven?
Het is mogelijk om die datum op te schuiven als elk individu, naast de overheid en de privésector, naar een gezondere levenswijze voor de aarde streeft. Daarbij gaat het om onze manier van consumeren, maar ook van produceren. Eén voorbeeld uit het rapport van het Global Footprint Network: als we de voetafdruk van het autoverkeer in de wereld met 50% terugdringen en ervan uitgaan dat een derde van de met de auto afgelegde kilometers vervangen wordt door verplaatsingen met het openbaar vervoer, en de rest met de fiets of te voet, zou de Earth Overshoot Day 13 dagen later vallen. De oplossingen bestaan, samen kunnen we het verschil maken.