Je hebt het waarschijnlijk al ergens opgepikt: België vraagt jouw mening over zijn energie- en klimaatplan. Dat is zeker nog niet toereikend als antwoord op de klimaatuitdaging, maar toch is het belangrijk om deel te nemen aan de publieksbevraging. Uiteindelijk kan elke stem de doorslag geven.
Het energie- en klimaatplan geeft de ambities, het beleid en de maatregelen aan die een land vooropstelt om de doelstellingen die de Europese Unie oplegt te behalen op het vlak van klimaat en energie.
Met het plan dat momenteel in België op tafel ligt, is het duidelijk dat ons land het Akkoord van Parijs niet kan naleven, noch kan garanderen dat we vóór 2050 op een correcte manier overschakelen naar een koolstofarme samenleving. Talrijke elementen zijn nog onvolledig om ervoor te zorgen dat ons land op een rechtvaardige manier bijdraagt tot een beperking van de globale opwarming tot maximum 1,5°C.
Enkele beperkingen van de volksbevraging
De openbare raadpleging die België over dit energie- en klimaatplan organiseert, biedt 27 meerkeuzevragen aan. Ze zijn vooral gericht op het individuele gedrag en niet op de politieke maatregelen die men moet nemen om naar een betere energie- en klimaattoekomst te evolueren. Deze vorm van participatie is ruim onvoldoende voor zo’n belangrijke kwestie als het klimaatbeleid van de volgende tien jaar.
Laat je stem horen!
Ondanks de vele tekortkomingen nodigen we toch iedereen uit om deel te nemen en vooral om van de mogelijkheid om een open antwoord toe te voegen gebruik te maken. Daarom publiceren we ons antwoord (zie het gedeelte: “Antwoordtekst voorgesteld door de Klimaatcoalitie”), dat de burgers vrij mogen bewerken om per mail of met het open kader aan het einde van de vragenlijst naar de verschillende administraties te sturen.
Klik hier om toegang te hebben tot de vragenlijst. Je zal de vraag krijgen om je emailadres te geven en zo een persoonlijke link te ontvangen om deel te nemen.
Aan de slag!