Waardevolle bossen worden gekapt voor de productie van papieren zakdoekjes en toiletpapier. Greenpeace International onderzocht de productieketen van Essity. Die stelt te lakse eisen aan de herkomst van haar grondstoffen. Tempo en Lotus vegen meer weg dan je beseft…

Het boreale woud is een enorm gebied dat zich uitstrekt van Canada, over Scandinavië, tot Rusland. De bossen vormen een groene kroon rond de aarde en zijn een thuis voor heel wat dieren en planten. Ze dragen bij tot het klimaatevenwicht op onze planeet.

De grijze wolven, beren en lynxen die er leven zijn afhankelijk van het woud. Inheemse stammen zoals de Sami in Scandinavië hebben de bossen nodig om te overleven.

Tempo veegt meer schoon dan je neus

Maar de houtindustrie heeft deze uitgestrekte bossen ontdekt. Al jarenlang kappen ze in het boreale woud en dunnen ze het uit. In de vorm van Tempo-zakdoekjes of Lotus-toiletpapier komt dit hout in onze winkels terecht. Essity, de fabrikant van deze wegwerpproducten moet strenger toezien op de herkomst van haar grondstoffen. Zakdoekjes en toiletpapier kunnen ook gemaakt worden van gerecycleerd papier en gerecupereerde houtvezels.

Wij vinden de boreale wouden ecologisch waardevolle bossen die dringend onze bescherming nodig verdienen. Daarom vragen we dat producenten zoals Essity, beter nadenken over de herkomst van hun grondstoffen en kiezen voor alternatieven.

Over de schrijver

Jeroen Verhoeven (1977) woont in Brussel en werkt sinds mei 2017 bij Greenpeace België's Ecosystems Campagneteam. Zijn eerste Greenpeace acties deed hij begin jaren 2000, maar de passie bestond al veel langer. "De eerste keer toen ik een Greenpeace actie op het TV journaal zag, was ik 4 jaar, en het maakte veel indruk op me. Greenpeace was voor mij zoals de brandweer, maar dan voor de natuur. Ik ben fier om vandaag zelf voor Greenpeace te werken, en op mijn beurt te helpen onze ecosystemen te vrijwaren voor de volgende generaties.” --- Jeroen Verhoeven (1977) habite à Bruxelles et travaille depuis mai 2017 pour la campagne Ecosystèmes de Greenpeace Belgique. Il participe aux actions de Greenpeace depuis le début des années 2000 mais sa passion pour l’environnement est née bien avant. "J’avais quatre ans lorsque j’ai vu pour la première fois une action de Greenpeace au journal télévisé. Cela m’a vraiment impressionné. J’assimilais les militants à des pompiers de la nature. Je suis fier aujourd’hui de travailler pour Greenpeace et d’apporter ma petite pierre à la préservation des écosystèmes pour les générations à venir."

Jeroen Verhoeven

Meer info

Close