Wil je meer doen?
Ik teken ×

We zijn mei en in Vlaanderen geldt nu al code oranje, zeg maar de alarmfase voor droogte. Code rood zou deze zomer niet uitgesloten zijn. In alle provincies geldt intussen een oppompverbod (captatieverbod) op ecologisch kwetsbare waterlopen. Voor Greenpeace moet het roer volledig om: business as usual leidt naar steeds hogere temperaturen en steeds langere perioden van droogte. Met wat noodmaatregelen komen we er niet meer…  

Teken onze petitie aan premier Wilmès

Watertekort

Droogte-alarm:  Met noodmaatregelen komen we er niet meer

Dit moet alarmbellen doen afgaan bij onze politici. Een watercrisis kan onze samenleving harder treffen dan het coronavirus. Wat we vandaag meemaken, is zonder twijfel een gevolg van de klimaatopwarming. Als we de kern van het probleem niet aanpakken, riskeren we jaar na jaar hogere temperaturen en langere periodes van droogte, en zal het watertekort steeds nijpender worden.

Landbouw is deel van de oplossing

Zolang er nog water uit de kraan komt, beseffen meeste mensen de ernst van de situatie niet. Wie de droogte wel al voelt, zijn onze boeren. Terwijl landbouwers nog lang niet bekomen zijn van de covid-19-maatregelen, is daar al de volgende schok. Gelukkig zijn ze niet alleen één van de eerste slachtoffers van de klimaatopwarming: ze kunnen ook perfect deel van de oplossing zijn. 

De agro-ecologische landbouw beschikt over een arsenaal om de bodem te beschermen. Agroforestry of bomen planten op akkers en in weiden helpt op langere termijn om gewassen en vee beter te beschutten tegen droogte en hitte. Hagen aanplanten beschermt akkers tegen erosie als gevolg van felle wind. Andere technieken zijn teelt zonder ploegen (no till), gewasrotatie en een grotere gewasdiversiteit op het veld.

“Gezonde bodems werken als een spons en dat is precies wat we vandaag nodig hebben. 

Help boeren veranderen

Hopen op regen is dus niet genoeg. Vertrouwen op de nieuwe (privé-)weersverzekering die het landbouwrampenfonds vervangt is evenmin een goede strategie. Iedereen – van de Europese Commissie over de Vlaamse regering tot de consument – moet landbouwers helpen om ons voedselsysteem veerkrachtiger en duurzamer te maken.

Dit zijn onze eisen voor de wereld van morgen.

Laat aan premier Wilmès weten dat business as usual geen optie is Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest