Van 15 april tot 13 juni kon het publiek zijn mening geven over de plannen van NIRAS, de nationale instelling voor kernafval. Ongeveer 20.000 Belgen én buitenlanders deden dit, een succes, aldus NIRAS. Toch schortte er heel wat aan de consultatie, van de slechte timing en de gebrekkige vraagstelling, tot het ontbreken van cruciale informatie over hoe, waar en wanneer ons hoogradioactief kernafval moet worden opgeslagen. Wij blijven dit dossier opvolgen, want het is duidelijk dat we nog maar aan het begin staan van een zeer lang proces…

Schrijf je in op onze newsletter en blijf op de hoogte

Een radioactief lek stopt niet aan de grens

Een belangrijke tekortkoming aan deze consultatie was de uitsluiting van de bevolking in de ons omringende landen. Volgens NIRAS was dit niet nodig omdat er momenteel nog geen locatie gekozen is en het dus “niet mogelijk (is) om de grensoverschrijdende gevolgen te beoordelen”. Nochtans liggen verschillende opties zo dicht bij o.a. Nederland en Luxemburg, dat het ook nu al even zinvol is om de bevolking in die grensstreken te betrekken als de inwoners van zeg maar De Panne of Brussel.

Onze buren hebben zich hier dan ook niet door laten tegenhouden. Ongeveer 9.000 niet-Belgen vulden de officiële consultatie van NIRAS in (bijna de helft van de respons), en bijna 50.000 tekenden een petitie voor meer inspraak in dit dossier voor de burgers en instellingen in onze buurlanden.

Gebrekkige consultatie over een plan vol gebreken

Deze consultatie over kernafval is afgelopen… Volgende keer beter!

Wat te denken van een consultatie die wordt gehouden tijdens de ergste gezondheids- en economische crisis in 80 jaar en die zich beperkt tot het strikt noodzakelijke om wettelijk in orde te zijn? Een consultatie die in de opzet en vraagstelling probeert te sturen richting het gewenste antwoord en die bovendien ontdaan is van elk detail over hoe, waar en wanneer het principe van geologische berging moet worden uitgevoerd? Als je het ons vraagt, getuigt dit van weinig waardering voor de mening van de burger.

NIRAS kiest hier de vlucht vooruit, maar er bestaat wereldwijd nog geen veilige en operationele geologische bergingsinstallatie voor hoogradioactief afval, er is geen zekerheid dat een dergelijke oplossing veilig kan op Belgisch grondgebied, en door een gebrekkige rapportering is het bovendien onmogelijk om te beoordelen of we zelfs maar in de goeie richting gaan.

Er is nu al een veilige oplossing nodig

Deze consultatie over kernafval is afgelopen… Volgende keer beter!

En dat is niet alles. Tijdens de consultatie hield NIRAS voet bij stuk dat wat vandaag gebeurt met het ergste kernafval, namelijk de verbruikte splijtstof in Doel en Tihange, niet zijn verantwoordelijkheid is. Wettelijk gezien kan dit kloppen (het is die van de uitbater van de kerncentrales, Engie-Electrabel), maar als er niet gewaakt wordt over de huidige toestand van dit kernafval, zal dit de uiteindelijke berging ervan sterk bemoeilijken.

Daarom dringt Greenpeace erop aan zo snel mogelijk werk te maken van een totaalaanpak voor ons kernafval, inclusief de verbruikte splijtstof en ander afval dat nog niet aan NIRAS is overgedragen. We mogen niet vergeten dat tijdelijke opslag de komende 80 à 100 jaar nodig zal zijn, ongeacht de finale manier en plaats van berging. Dit moet op een veilige manier gebeuren.

De eerste stap voor NIRAS zal nu zijn om de opmerkingen en bezwaren uit deze consultatie te verwerken in het voorstel dit najaar aan de regering. Maar afgaand op wat nu op tafel ligt, is een veilige, definitieve oplossing voor ons kernafval nog lang niet in zicht…

Schrijf je in op onze newsletter en blijf op de hoogte Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest