Het Belgische diepzeemijnbouwbedrijf Global Sea Mineral Resources (GSR) kondigde in januari dit jaar officieel tests aan met zijn mangaanknollenverzamelaar Patania II. Die tests vinden dit voorjaar plaats in een afgelegen deel van de Stille Oceaan. 

Tijdens de maanden april en mei wil GSR, dat een door België gesponsord exploratiecontract heeft in de Clarion Clipperton Zone, zijn diepzeemijnbouwrobot neerlaten en inschakelen op de oceaanbodem, tot op een diepte van 4000m. 

Belgische diepzeemijnbouwtests in de Stille Oceaan
Patania II – copyright Sarah Vanden Eede

Daar bevinden zich polymetallische knollen, die mineralen bevatten die gebruikt kunnen worden in bijvoorbeeld batterijen voor smartphones en elektrische wagens. Maar de Clarion Clipperton Zone herbergt ook een oeroud, vrijwel onaangetast en erg kwetsbaar ecosysteem, waarvan wetenschappers al hebben aangetoond dat het sterk te lijden zal hebben onder de impact van een erg ingrijpende en destructieve activiteit als diepzeemijnbouw. Het herstelt er mogelijk nooit helemaal meer van. 

Diepzeemijnbouw: ik ben tegen

Bovenop het feit dat we gezonde oceanen nodig hebben voor het voortbestaan van onze planeet, komt nog dat we door activiteiten als diepzeemijnbouw onherroepelijk biodiversiteit zullen verliezen. De ‘Casper octopus’ bijvoorbeeld legt zijn eitjes in sponzen die alleen op  mangaanknollen voorkomen die GSR wil gaan ontginnen. Heel veel soorten die in de diepzee leven, zijn tot op vandaag ook nog onbekend. 

Belgische diepzeemijnbouwtests in de Stille Oceaan
.

De diepzee moet gevrijwaard blijven van mijnbouw

Daarom hebben we DEME, het moederbedrijf van GSR, een brief gestuurd met de vraag niet door te gaan met de geplande tests. De diepzee moet gevrijwaard blijven van mijnbouw, zoals ook 30 vooraanstaande wetenschappers al schreven in een open brief

Maar als puntje bij paaltje komt, kunnen bedrijven als GSR niet aan diepzeemijnbouw doen zonder steun van regeringen zoals de onze. Daarom vragen we minister Van Quickenborne, die zich profileert als Blue Leader en beschermer van de oceanen, om ervoor te zorgen dat België deze destructieve industrie niet langer steunt en ook echt een prioriteit maakt van de bescherming van de oceanen. 

Roep de minister op om woord te houden en teken de petitie Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest