Beschermt België de oceanen? Onze regering beweert alleszins van wel. Maar hoe zit het nu echt? In de haven van San Diego in de VS, voerden activisten een vreedzame actie tegen een schip dat gecharterd is door Global Sea Mineral Resources (GSR), een dochteronderneming van het Belgische DEME. Dit bedrijf, dat wordt gesponsord door de Belgische regering, is van plan tests te doen in de Stille Oceaan met het oog op de ontginning van de diepzee.

In de buurt van het schip van GSR, ontvouwden activisten spandoeken met de tekst: ‘Stop Diepzeemijnbouw’. Het schip zal vanuit San Diego naar de Clarion Clipperton Zone varen in de Stille Oceaan, tussen Hawaï en Mexico, om daar proeven te doen met de Patania II. Dat is een enorme machine die tot 4.000 meter diep kan afdalen om polymetallische knollen te verzamelen. Deze knollen bevatten mineralen die gebruikt kunnen worden in bijvoorbeeld batterijen voor smartphones en elektrische wagens.

Teken onze petitie tegen diepzeemijnbouw

Goudkoorts 2.0? 

Niet enkel België is op queeste naar dit ‘nieuwe goud’ van de diepte. Activisten aan boord van de Rainbow Warrior voerden gisteren ook actie in de Stille Oceaan, in het gebied waar een dochteronderneming van het Canadese bedrijf DeepGreen Metals van plan is aan diepzeemijnbouw te doen.

Biodiversiteit bedreigd

Met deze acties wil Greenpeace de gevaren van deze nieuwe industrie onder de aandacht brengen. Machines die meer wegen dan een bultrugwalvis zullen neergelaten worden in de diepten van de Stille Oceaan om er tests uit te voeren. Wetenschappers hebben er al herhaaldelijk voor gewaarschuwd dat diepzeemijnbouw verschrikkelijke gevolgen kan hebben voor de ecosystemen in de oceanen. De diepzee mag niet worden opengesteld voor mijnbouw. 

Bevolking in gevaar 

Victor Pickering, een activist uit Fiji die momenteel aan boord is van de Rainbow Warrior, is ook zeer bezorgd over dit nieuwe gevaar: “De oceaan levert voedsel voor onze families en verbindt ons met de andere eilanden van de Stille Oceaan. Ik kom in actie omdat onze bevolking nu al wordt bedreigd door extreme stormen, de stijgende zeespiegel, plasticvervuiling en de industriële overbevissing. Ik kan niet zwijgend toekijken hoe deze nieuwe bedreiging – diepzeemijnbouw – ons van onze toekomst berooft.

Vorige week kwam er wel goed nieuws uit de bedrijfswereld. Op vraag van WWF beloofden onder meer BMW, Volvo, Google en Samsung om geen gebruik te maken van mineralen uit de oceanen. Hiermee deelden zij een stevige tik uit aan deze opkomende industrie en toonden ze dat het ook anders kan.

Naar een betere bescherming van de oceanen

De regeringen moeten het in 2021 eens worden over een wereldwijd verdrag dat bescherming in plaats van exploitatie centraal stelt in het beheer van de oceanen. België is voorstander van dit verdrag om de oceanen te beschermen, maar tegelijk ook van diepzeemijnbouw. Wordt het geen tijd dat België een duidelijk standpunt inneemt en deze destructieve activiteit niet langer steunt?

Teken onze petitie tegen diepzeemijnbouw Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest