In oktober lanceerden Greenpeace en een twintigtal andere NGO’s een ‘Europees burgerinitiatief’, een grootschalige petitie met een ambitieus doel:  reclame en sponsoring voor fossiele brandstoffen en voertuigen die deze gebruiken laten verbieden. Dankzij jouw hulp zijn er al meer dan 120.000 handtekeningen verzameld. Nu 2021 ten einde loopt, blikken we even terug op enkele baanbrekende acties in de strijd tegen fossiele reclame.

De lancering van de petitie viel samen met een eerste spectaculaire actie bij de oliegigant Shell: Tientallen Greenpeace-activisten blokkeerden de grootste raffinaderij van Europa in de haven van Rotterdam. Deze actie kreeg heel wat aandacht in de Europese media. 

In Parijs bezette Greenpeace enkele dagen later de esplanade van het Louvre om de samenwerking tussen het museum en de oliemaatschappij TotalEnergies aan de kaak te stellen.

Activisten blokkeerden Downing street in Londen met een standbeeld van Boris Johnson, doordrenkt met olie. Hun doel? De steun van de premier voor 16 nieuwe olie- en gasprojecten in de Noordzee bekritiseren. 

In Kroatië liet een van de Greenpeace-boten, de Arctic Sunrise, symbolisch het anker vallen voor een nieuw offshore aardgasterminal. Greenpeace riep de EU-leiders op om af te zien van fossiel gas. 

Ook in Spanje werd actie gevoerd. Onze boot Esperanza blokkeerde de toegang van een Spaans gasschip tot de haven van Sogato terwijl de EU-ministers ondertussen vergaderden over de energiecrisis. Spaanse activisten zijn er ook in geslaagd een installatie voor hervergassing van LNG in Reganosa binnen te dringen. Bij beide acties was de boodschap duidelijk: “gas is geen oplossing voor de klimaatcrisis“.

Onze collega’s bestudeerden de afgelopen maanden in Griekenland de kwetsbare zeefauna in de Middellandse Zee. Ze bekritiseerden een nieuw olie- en gasproject van TotalEnergies en ExxonMobil dat deze fauna rechtstreeks bedreigt. Greenpeace eist dat alle projecten voor fossiele brandstoffen in Griekenland onmiddellijk worden stopgezet.

Deze acties zijn nog maar een begin van de strijd die we moeten verder zetten om een einde te maken aan het tijdperk van fossiele brandstoffen. Hoewel dit jaar op de klimaattop in Glasgow voor het eerst werd erkend dat fossiele brandstoffen verantwoordelijk zijn voor de enorme klimaatcrisis, staan we toch nog ver af van een daadwerkelijke uitfasering. 

Wij hebben nog steeds jouw hulp nodig om het doel van deze campagne te bereiken. We hebben 1.000.000 handtekeningen nodig om ons Europees burgerinitiatief aan de Europese Commissie voor te leggen. Laat je stem horen en sluit je aan bij onze beweging door de petitie te tekenen en te verspreiden!

Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp