De expeditie van Greenpeace van de Noordpool tot de Zuidpool om te protesteren tegen de bedreigingen voor onze oceanen gaat door. Een van onze schepen, de Arctic Sunrise, is onderweg naar de onderzeese berg Vema, op ongeveer 1.000 km voor de kust van Kaapstad. Wil je graag meer weten over wat we daar juist doen? Lees gauw verder en kom in actie voor de oceanen!

Onze schepen laten de laatste tijd duidelijk van zich horen: terwijl de Esperanza zijn tocht naar Antarctica voortzet en daarbij ook het probleem van plastic of de olieboringen in het Amazonerif aankaart en de Rainbow Warrior net actie heeft gevoerd tegen Shell, is de Arctic Sunrise onderweg naar Seamount Vema, in het zuidoosten van de Atlantische Oceaan, om er verwoestende vispraktijken aan te klagen.

Seamount Vema

Ik doe mee aan de bescherming van de oceanen

Ons schip bij de majestueuze Seamount Vema

De onderzeese berg Vema ontstond meer dan 10 miljoen jaar geleden en verheft zich op de zeebodem. Deze berg onder water werd ontdekt in 1957 (al zeggen sommige bronnen in 1959) door een schip voor oceaanonderzoek met dezelfde naam. De berg rijst vanop de bodem van de oceaan 4600 meter de hoogte in naar het wateroppervlak. Dat is even hoog als 767 op elkaar gestapelde giraffen! De top van Mount Vema ligt maar 26 meter onder het oppervlak van de oceaan, zodat onze boot ernaartoe kan varen met duikers om de ongelooflijke biodiversiteit van de regio te laten zien.

Ongelooflijke biodiversiteit

Seamount Vema

Onderzeese bergen zijn oases van leven die enorm belangrijk zijn voor het ecologisch evenwicht en de diversiteit in onze oceanen. De toppen van Mount Vema zijn bedekt met zeegras en bruine algen waarin honderden soorten leven, zoals schaaldieren en zeesterren. In de diepzee vinden we er ook allerlei soorten vis, zoals de geelstartschar, terwijl de diepst gelegen hellingen bedekt zijn met koralen. En niet te vergeten de Tristankreeft. Meer dan een derde van de soorten die aan Mount Vema leven, komen enkel op deze plek in de oceaan voor.

Ons schip zal aan de Mount Vema de bedreigingen bestuderen

De voorbije vijftig jaar heeft deze onderzeese berg enorm geleden door de verwoestende gevolgen van een rampzalige overbevissing. Zo werd bijvoorbeeld de Tristankreeft, die erg populair is bij liefhebbers van zeevruchten, gevangen tot ze op het randje van uitsterven stond. De populatie Tristankreeften heeft zich trouwens nog altijd niet hersteld.

Vandaag vinden we hier in de plaats van kreeften vooral achtergelaten oud vismateriaal, dat een dodelijke val vormt voor veel dieren. Dat vistuig, dat ook “spooktuig” wordt genoemd, blijft nog altijd zeedieren vangen alsof het nog in gebruik was, want de dieren komen erin terecht, raken verstrikt en kunnen zichzelf niet bevrijden… tot ze uiteindelijk sterven.

De expeditie naar de Mount Vema is bedoeld om het nog aanwezige zeeleven te bestuderen dat afhankelijk is van de onderzeese berg voor zijn voedsel en schuilplaats. De wetenschappers die met ons mee reizen, zullen ook onderzoek doen naar de huidige toestand van de onderzeese berg en naar de schade die is aangericht door de overbevissing en de visnetten die de industriële vissersboten er hebben achtergelaten.

Seamount Vema

Een wereldwijde bescherming van de oceanen is nodig

Momenteel onderhandelen de regeringen van de hele wereld over een wereldwijd verdrag over de oceanen, dat zou kunnen helpen om de verwoestende industriële visvangst in die kwetsbare leefgebieden in zee te verbieden. Dit is een uniek moment in de geschiedenis en wij kunnen nu definitief een einde maken aan de rampzalige ontginning van de oceanen.

Ik doe mee aan de bescherming van de oceanen


Facebook

Facebook

Instagram

Instagram

Twitter

Twitter

YouTube

YouTube