Wil je meer doen?
Ik doe mee ×

Goed nieuws om deze toch wat sombere dagen op te fleuren: in België hebben 66.750 mensen onze petitie voor de bescherming van de oceanen ondertekend en wereldwijd lieten op die manier 3 miljoen mensen van zich horen. Dat is een aanzienlijk aantal, en iets wat onze regeringen niet zomaar naast zich kunnen neerleggen. Met onze petitie vragen we een netwerk van beschermde mariene gebieden dat tegen 2030 meer dan 30% van de oceanen moet vrijwaren. Maar we zijn er nog niet, dus deel de petitie met je vrienden of familie of teken haar zelf als je dat nog niet gedaan hebt. Bedankt!

3 miljoen mensen eisen de bescherming van de oceanen!
Ik teken en/of deel de petitie

Nu meer dan ooit, moeten we de oceanen beschermen. Tijdens onze expeditie van de Noordpool naar de Zuidpool hebben we verschillende bedreigingen voor de oceanen onder de aandacht gebracht, van overbevissing tot plasticvervuiling en diepzeemijnbouw. 

We mogen niet vergeten dat de oceanen beschermen, ook het klimaat beschermen is. De oceaan produceert meer dan de helft van onze zuurstof. Zonder het natuurlijke mechanisme van de oceanen om koolstof op te slaan, zou onze planeet 50% warmer zijn dan nu.

De wereldwijde uitbraak van het coronavirus zette de overhandiging van de petitie even on hold, maar… onze strijd gaat verder!

Afgelopen maandag hadden we normaal gezien de petitie afgegeven aan de bevoegde Belgische minister, Philippe De Backer. Het evenement werd helaas geannuleerd omwille van de strenge maatregelen tegen het coronavirus. Minister De Backer had eerder wel al zijn steun toegezegd aan een ambitieus oceanenverdrag, waardoor een netwerk van beschermde mariene gebieden mogelijk is. Dat is alvast een goed begin, maar de buit is nog niet binnen! We feliciteren België met dit standpunt, maar we betreuren dat ons land tegelijkertijd wel de ontwikkeling van de diepzeemijnbouw steunt.

Ook de bijeenkomst van de Verenigde Naties in New York die een ambitieus verdrag voor de bescherming van de oceanen op de agenda had staan, is uitgesteld wegens de COVID-19- pandemie. We hopen dat deze bijeenkomst toch zo snel mogelijk plaatsvindt. Als de Verenigde Naties gaan voor het oceanenverdrag, dan kan dat zorgen voor de aanleg van de beschermde mariene gebieden die we in onze petitie vragen. Neem zeker af en toe eens een kijkje op onze website om op de hoogte te blijven van het verdere verloop van de onderhandelingen.

Laten we samen verder actie blijven voeren voor de bescherming van de oceanen. Wat goed is voor de oceanen, is goed voor het klimaat. En zo krijgt de mariene biodiversiteit ook een beetje meer ademruimte om zich te herstellen.

Ik teken en/of deel de petitie Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube