Julen er rundt om hjørnet, og for de fleste er det en højtid, som forbindes med god traditionel julemad. Men det klassiske julebord består for det meste af kød og mejeriprodukter – fødevarer, som vi ved, har et stort klimaaftryk.

På verdensplan står den animalske produktion for ca 18% af drivhusgasudledninger, og er medvirkende til skovrydning verden over, forurening af vandløb og tab af biodiversitet. Klimaaftrykket fra eksempelvis et kilo oksekød er op til 60 gange større end fra et kilo ærter, og det er en god huskeregel, at det er betydeligt mindre belastende for klimaet at spise plantebaserede retter end kød, æg og mejeriprodukter. Den gode nyhed er derfor, at du kan spise dig til løsningen.

En af julens favoritter, flæskestegen, hører for mange af os til på julebordet, men dansk gris er ikke klimavenligt. Dansk svineproduktion udleder årligt 6,1 million tons CO2-ækvivalenter, hvilket er 11 procent af Danmarks samlede klimagasudledninger. Lægger man udledningerne fra sojaimport, som importeres fra primært Sydamerika for at fodre dyrene oveni, udgør det yderligere 6,2 millioner CO2-ækvivalenter årligt.

Hvert år bliver der slagtet omkring 18 millioner grise i Danmark og næsten hver fjerde flæskesteg ender aldrig på julebordet – 23,2 procent af alle pattegrisene overlever ikke længe nok til at havne på middagsbordet. De fleste grise vokser op på dyrefabrikker med tusindvis af dyr på meget lidt plads.

Forskere har i årevis advaret om, at industrilandbrugets dyrefabrikker med tusinder af dyr på meget lidt plads, er den perfekte rugekasse for nye virusser. Vira, som kan overføres fra mennesker til dyr og tilbage igen i nye muterede former, der, hvis de kommer ud af kontrol, kan spredes vidt omkring og i værste fald føre til den næste pandemi.

Greenpeace-protest
Stop landbrugets dyrefabrikker

Politikerne bør erkende, at vi ikke kan leve med risiko for nye pandemier fra dyrefabrikkerne, og de bør lave en plan for omlægningen af dansk landbrug, så vi fremover ikke opdrætter millioner af dyr klemt sammen i fabrikker, men færre dyr, der altovervejende kan være udenfor og leve gode liv – til gavn for sundhed, klima, miljø og dyrevelfærd.

Vær med

Ved at tilberede et vegansk julebord, kan vi sammen beskytte dyrene og planeten – og endda os selv.  

Herunder finder du Greenpeaces grønne juleopskrifter til et mere klimavenligt julebord, som både indeholder de klassiske favoritter og mere til i ægte vegansk stil.

Klik på billederne for at få adgang til alle opskrifternede kan nemt downloades og gemmes.

Greenpeaces grønne juleopskriftsamling

Den plantebaserede, veganske kost vinder mere og mere frem i Danmark, og flere og flere vil fejre en mere klimavenlig jul uden at føle, at de går glip af de klassiske juleretter, som vi alle holder af. Ved at erstatte animalske fødevarer med plantebaserede alternativer, kan du halvere dit klimaaftryk. Vi har samlet et par tips og opskrifter til et klassisk julebord med miljøvenlige, plantebaserede alternativer til dig, der ønsker at gøre en forskel for planeten denne jul – godt for både dig, dyrene og planeten! Prøv også KlimaUdfordringen, 22 dage medplantekost her. Vi starter 2 januar.

6 tips til et plantebaseret julebord

  • Skift mælken i risengrøden og julebollerne ud med plantebaserede alternativer ( fx havre, mandel, ris eller sojadrik). Bruger du fx havredrik i stedet for komælk, minimerer du klimaaftrykket med op til 75%. (Denne beregning tager udelukkende højde for klimaaftrykket af mælk versus plantedrik, og ikke hele retten).   
  • Rør din egen mayonnaise til rødbedesalaten ved at blande 1 dl sojadrik  (usødet), 1 spsk sennep (gerne dijon), 1 tsk eddikke (gerne æbleeddike) og 3 dl rapsolie. Du kan også sagtens købe dig til en lækker plantebaseret mayonnaise. 
  • Steg klassiske frikadeller, nu bare veganske. Erstat hakkekødet med en plantebaseret fars lavet på enten sojabønner eller ærter og voilâ så har du veganske kødboller. Ved at udskifte oksekødet kan du reducere klimaaftrykket helt op til 90%. (Denne beregning tager udelukkende højde for oksekød versus plantefarsen, og ikke de øvrige ingredienser).   
  • Glacer din egen veganske “skinke” (se opskriftssamlingen). 
  • Prøv en vegansk æggesalat. Rør en hjemmelavet vegansk mayonnaise (se opskrift for oven), erstat æg med flækærter. Husk sort salt (kala-namak, kan købe i helsebutikker som fx helsebixen m.m.) magien bag den autentiske “æggede” smag. Tilføj karry, gurkemeje, røget paprika og peber. Top af med purløg og revet peberrod og dine favorit krydderurter. 
  • Køb en vegansk pølse –  der findes efterhånden utallige veganske pølse-varianter, baseret på blandt andet sojabønner, ærter, lupinbønner og lignende. Prøv dig frem og find ud af, hvilken variant du bedst kan lide og glæd dig over de liv, du redder ved, at fravælge grisen. 

Vi håber, at vores veganske tips og opskrifter inspirerer dig til at fejre en mere klimavenlig, og ikke mindst lige så god jul i år med god madsamvittighed.

Og hvis du mangler en ide til en fin, grøn og miljøvenlig julegave, kan du bestille Greenpeaces julekort, som beskytter planeten til kommende generationer. Du kan vælge mellem tre motiver og samtidig give et bidrag til Greenpeaces arbejde for at beskytte verdens have, skove og klimaet. Sammen kan vi skabe en grønne klode og en fredelig fremtid for vores kommende generationer. Læs mere og bestil julegaven fra Greenpeace her.

Tag KlimaUdfordringen og prøv 22 dage med plantekost

Måske er du blandt de mange tusinde danskere, der har valgt at tage KlimaUdfordringen fra Greenpeace og en række andre organisationer om at spise plantebaseret kost i 22 dage?