Opdateret d. 29 oktober 2021.

Det er ikke overraskende, at juletiden går hånd i hånd med stigninger i vores forbrugsvaner: Vi spiser mere, drikker mere, forbruger mere og giver mere. Al den overflod gør måske julen sød, men kigger man på konsekvenserne af december måneds overforbrug, er det svært ikke at få lidt ondt i maven.

En million ton CO2. Så meget udleder produktionen af danskernes julegaver hvert år. Det svarer ifølge den grønne tænketank Concito til 200 kg pr. dansker.

Som tallene indikerer, er julen og den vestlige verdens overforbrug med til at ødelægge planetens klima og miljø. Der er brug for forandring og handling nu. Først og fremmest på politisk plan. Men som borgere og forbrugere har vi faktisk en stor indflydelse og mulighed for at påvirke politiske beslutninger gennem vores livsstilsvalg og forbrugsmønstre. Her får du 9 tips til at handle mere klimavenligt i julen.

Læs mere: Den sande omkostning ved vores indkøb…

1. Hvad har du egentlig brug for?

– Planlæg dine indkøb og hold dig til planen, så du ikke kommer til at købe ting impulsivt, som du ender med ikke at bruge. 

– Hold dig til ønskelisten. Nogle synes måske, det er lidt kedeligt at købe noget fra en ønskeliste, men i forhold til en klimavenlig jul, er det en god idé. Derved giver du gaver, som modtageren har et ønske om at bruge, og derved mindsker du risikoen for, at gaven ender bagerst i et skab og aldrig bliver brugt.

Greenpeace deltog i klimastrejken under Black Friday, fredag d. 29. november med budskabet om at stoppe overforbruget, der ødelægger vores planet.

2. Køb smart

– Drop brug-og-smid-væk-mentaliteten, som mest af alt gavner de virksomheder, der producerer varerne. Gå i stedet efter at købe færre ting af høj kvalitet, der holder længere.

– Hvis der er flere muligheder, og du har råd til det, bør du vælge den vare, der er produceret på den mest bæredygtige måde. 

– Drop eller begræns gaverne. Aftal for eksempel, at I kun giver én gave til én anden person juleaften, i stedet for at alle giver til alle. På den måde bliver gaverne også mere velovervejede, og indkøbet mindre stressende. 

– Forær oplevelser i stedet for fysiske gaver. Eller lav selv julegaverne, evt sammen med familiens børn. Det er både en hyggelig aktivitet og en måde at lære de yngste om alternativer til indkøbte, materielle gaver.

Du kan også bestille Greenpeaces julegave her. 𝗚𝗶𝘃 𝗲𝗻 𝗷𝘂𝗹𝗲𝗴𝗮𝘃𝗲, 𝘀𝗼𝗺 𝗯𝗲𝘃𝗮𝗿𝗲𝗿 𝘃𝗼𝗿𝗲𝘀 𝗽𝗹𝗮𝗻𝗲𝘁 – 𝗴𝗶𝘃 𝗲𝘁 𝗴𝗮𝘃𝗲𝗸𝗼𝗿𝘁 𝗳𝗿𝗮 𝗚𝗿𝗲𝗲𝗻𝗽𝗲𝗮𝗰𝗲. I år kan du vælge mellem tre gavekort og tre oplevelser til fremtidige generationer.

3. Undgå unødvendig indpakning

Det kan se flot ud, men alene tanken om de 800 ton gavepapir, vi bruger hvert år i Danmark, er skræmmende. Som alternativ kan du lave dit eget indpakningspapir ud af gamle tryksager og stofduge eller købe genbrugeligt gavepapir (og huske at genbruge det). 

4. Gå efter genbrugsguldet 

Måske kan du opstøve det, du mangler, second hand. Gør det til en skattejagt at lede efter genbrugsguldet i genbrugsbutikker eller via forskellige apps. 

5. Kalendergaver, adventsgaver, pakkeleg

Det kan hurtigt blive til en stor mængde unødvendige plastikdimser, produceret på den anden side af Jorden, når du skal finde små gaver til børnenes julekalender og familiens pakkeleg. Køb hellere “lidt men godt”, eller forær et “gavekort” til eksempelvis morgenmad på sengen. Du kan også pakke noget ind, du allerede har, og som en anden vil blive glad for. 

6. Spis årstidens grøntsager og mindsk madspild

Sæt mere plantemad på bordet – også i december måned. Det er sundt, lækkert og meget bedre for klimaet. Her på siden, kan du downloade forskellige lækre jule-opskrifter til et mere klimavenligt julebord, som både indeholder de klassiske favoritter og mere til i ægte vegansk stil.

7. Rejs miljøvenligt i juletiden

– Vælg altid tog frem for fly, når du har muligheden. På indenrigsrejser i Danmark kan det endda gå lige så hurtigt med tog fra dør til dør. Ellers er samkørsel også en mere klimavenlig idé, så tag en delebil eller tilbyd andre et lift.

– Hold juleferie i Danmark. Vinterhygge i Danmark er meget mere klimavenligt end en ferie til Thailand.  

8. Skab ringe i vandet

Vi er heldigvis ikke kun forbrugere af ting og sager; vi er også borgere, venner og familiemedlemmer. I alle de relationer, vi indgår i, kan vi forsøge at forandre verden ved at snakke med andre om klima- og miljøvenlige alternativer til blindt masseforbrug. 

Glædelig, klimavenlig jul!