“Vores nye fly reducerer CO2-udslip med 15-30%” og “Vi arbejder med forskning og udvikling af el- og emissionsfrie fly”.

Sådan lyder salgstalen i flere og flere af de reklamer, Scandinavian Airlines spreder på sociale medier. Det viser en ny undersøgelse fra Greenpeace, som har analyseret 263 reklamer fra fem forskellige europæiske flyselskaber. SAS er det eneste flyselskab i undersøgelsen, der satser på at fremhæve grønne tiltag i sin markedsføring. 

Så længe SAS ikke lyver, så er det vel okay, tænker du måske.

Men vores nye undersøgelse afslører også, at samtidig med, at SAS bruger mange penge på at sælge sig selv som et flyselskab, der er ved at folde de grønne vinger ud, så kæmper SAS bag scenen for, at EU lader den klimaødelæggende fossile flybranche være i fred. 

SAS er nemlig medlem af lobbyorganisationen Airline Coordination Platform, som undergraver klimahandling. Organisationen modarbejder, at der indføres grønne afgifter på flyvning og kæmper også imod krav om, at flyselskaber skal blande benzinen op med grønnere brændstoffer.

Og så er SAS på trods af sit mål om 25% reduktion i 2025 og på trods af en række klimatiltag, der reelt nedbringer deres udledninger, stadig helt i top blandt de europæiske flyselskaber, der udleder mest per passager-kilometer.

Derfor har vi lavet et par mere retvisende reklamer for SAS, som du kan se herunder.

Vi behøver ikke acceptere, at SAS og andre fossile virksomheder har frit spil til at greenwashe sig selv. I Greenpeace kæmper vi sammen med over 35 andre organisationer for et forbud mod fossilindustriens klimaskadelige reklamer. Du kan være med!

Hvis én million europæere skriver under, er EU-Kommissionen forpligtet til at behandle det borgerforslag, vi har stillet. Og der er hårdt brug for politisk handling overfor den massive greenwashing, der finder sted i reklamelandskabet i disse år.

SKRIV UNDER HER.


Vores nye undersøgelse stiller også skarpt på bilproducenter og analyserer 864 reklamer for biler. Analysen viser, at mens bilproducenter reklamerer klart mest for deres el- og hybridbiler, sælger de stadig klart flest af deres klimaødelæggende fossilbiler.

Her i Greenpeace holder vi bilgiganterne ansvarlige for deres skadelige reklamer. I år har klaget til Forbrugerombudsmanden over greenwashing-kampagner fra både Mercedes-Benz og BMW.

Men det er på høje tid, at den slags reklamer forbydes helt. Bilselskaber skal ikke have lov til at bruge reklamekroner på at bilde os ind, at deres bilpark er blevet grøn, mens de samtidig kæmper for at sælge os så mange fossile biler som muligt.

Hvis du har fået lyst til at læse hele den nye Greenpeace-rapport, kan du finde den her.