Skuespiller Carsten Bjørnlund skærer ned på animalske produkter for klimaets skyld. Her deler han sine tanker om hvorfor.

Carsten Bjørnlund. ©HEIN Photography

Når jeg tænder for nyhederne og ser vanvittige billeder af skovbrande i Australien og andre steder i verden, som bliver koblet videnskabeligt til klimaforandringerne. Og når vi taler om klimaet derhjemme, og jeg fornemmer mine børns bekymring og nervøsitet. Så føler jeg virkelig, at jeg er nødt til at handle for at kunne se fremtiden i øjnene.

Derfor har jeg sammen med min familie valgt at starte det nye år med at spise for klimaet i 22 dage med KlimaUdfordringen, og jeg håber, der er mange, der har lyst til at være med.

Det er så let at sætte sig ned og sige, at Danmark er så lille et land, så kan det overhovedet nytte at skære ned på vores co2-udledninger? Og hvis jeg ikke spiser kød, hvad betyder det så på den store skala? Men hvis alle tænker sådan, så sker der i hvert fald ikke noget.

Mine børn skal ikke komme om 20 år, hvis det hele er ved at brænde sammen, og sige: “Hvorfor gjorde I ikke noget?

Så vil jeg gerne kunne sige: “Jeg prøvede at være med til det. Vi var mange der prøvede.

Det handler ikke om, at ingen må spise kød

Madproduktionen globalt er kørt helt af sporet. Der bliver produceret for meget af varer, som er dårlige for vores sundhed, miljø og klima. Og det er de forkerte ting, der er dyre, og de forkerte ting, der er billige. Hvorfor skal 100 g hasselnødder fx koste det samme som to cheese burgere på McDonalds?

For mig handler det ikke om, at ingen mennesker nogensinde må spise animalske produkter. Det handler om, at vi i dag spiser alt for meget kød, mejeriprodukter og æg, fordi det bliver produceret i så overdreven en skala.

De første 40 år af mit liv tænkte jeg næsten ikke over det at spise kød. Det er jo sådan, jeg er opvokset. Men de seneste år er min familie og jeg blevet mere og mere bevidste om, hvad kødproduktionen gør ved klimaet, og vi er begyndt at have flere og flere kødfrie dage.

De dage, hvor vi har travlt og er sådan lidt bagud med det hele, er det dog stadig de gamle værktøjer, der bliver hevet frem, når vi står i køkkenet. Så jeg glæder mig til at få hjælp til at lave om på vanerne med KlimaUdfordringen.

Og jeg glæder mig til at få svar på mine spørgsmål om plantebaseret mad og ernæring, og til at finde nye plantebaserede yndlingsretter sammen med min familie.

Jeg håber, der er mange, der vil være med til at spise for klimaet og tage fat på at ændre nogle vaner i det nye år. For hvis vi er mange, der skærer ned på vores forbrug af animalske produkter, gør det en reel forskel for klimaet.

Carsten Bjørnlund er skuespiller og kendt fra tv-serier som bl.a. Arvingerne, Liberty og Rita.