I denne uge er store dele af reklamebranchen samlet i Sydfrankrig til den internationale prisfest Cannes Lions Festival of Creativity. Jeg har tidligere både vundet priser og siddet i juryen på denne prestigefyldte festival.
Men mandag aften kom jeg for at crashe festen og levere mine priser tilbage – i protest mod, at de fleste reklamebureauer fortsat hjælper den fossile industri med at sælge deres klimaskadelige produkter.

Priserne vandt jeg i sin tid for kampagner for store bil- og flyselskaber. Men i dag skammer jeg mig over dem. 

For gode reklamer er i stand til at distrahere folk fra brændende vigtige emner, helt indtil det er for sent at handle.

Sandheden er, at PR- og marketingbureauer med deres flotte kampagner gør det muligt for klimaskadelige virksomheder som oliegiganter, bilproducenter og flyselskaber at fortsætte deres greenwashing, aflede befolkningen, underminere klimavidenskab og blokere for nødvendig klimahandling.

Da jeg sprang op på scenen i går aftes var mit budskab til reklamebranchen ikke til at tage fejl af: Det er på tide at bryde med den klimaskadelige fossilindustri og forbyde fossile reklamer fuldstændigt.

Sammen kan vi kræve forandring. Med det europæiske borgerforslag kan vi kræve, at EU-kommissionen skal behandle vores forslag om at forbyde sponsorater og reklamer for fossile produkter. Hvis du ikke allerede har skrevet under, kan du gøre det her.

Reklamebranchens ansvar for den klimakrise, der accelererer overalt omkring os er indikutabelt, men branchen kan stadig nå at blive en del af løsningen, hvis bureauerne vender deres klimaskadelige kunder ryggen. Nogle har allerede gjort det, som bevægelsen Clean Creatives er et eksempel på.

Vi ved, at fossilindustrien pumper millioner af kroner ind i promovering af falske løsninger og greenwashing af deres klimaskadelige produkter. Det skal stoppes. Vi kan ikke acceptere, at de fortsætter med at udbrede deres løgne.

Sammen kan vi skabe en bevægelse, der er så stærk, at klimaskadelige reklamer og sponsorater bliver fortid i EU.