To milliarder kroner om måneden. Efter at Putin er gået i krig i Ukraine, er dét, hvad den danske olieproduktion i Nordsøen vil generere af ekstraindtægter, hvis olien bliver solgt til markedspriser.

Vi foreslår, at Danmark opkræver den enorme ekstra indtjening og bruger den på at få os ud af al fossil afhængighed hurtigst muligt.

Grundlæggende er det jo godt, at flere og flere boykotter russisk olie på eget initiativ. Det er godt, fordi det især er indtægterne fra olie og gas, der lige nu finansierer Putins overgreb på den ukrainske befolkning. 40 procent af den russiske stats indtægter kommer fra olie- og gasindustrien.

Men det giver ingen mening, at vestlige olieselskaber nu står til eksorbitante ekstraindtægter på grund af den energikrise, der bliver en konsekvens af den globale solidaritet med Ukraine og det kollektive forsøg på at udpine Putins krigsmaskineri.

Derfor foreslår vi, at Danmark i år lægger en kriseskat på Nordsøolien. Særskatten skal blandt andet gå direkte til at sikre elektrificering af alt fra tognettet til fabrikker og til at tilbyde gratis offentlig transport. Så bliver danskerne både kompenseret for deres høje el- og varmeregninger ved, at deres udgifter til transport forsvinder, mens de samtidig kan lade bilen stå og dermed bidrage til at mindske EU’s afhængighed af russisk olie.

Du synes måske, det lyder som noget, som kun et par grønne idealister som os kunne finde på at foreslå. Men EU-Kommissionen har faktisk lige foreslået alle medlemslande, at de kan indføre en særskat på elektricitetsproducenters ekstraordinære indtægter. Italien har allerede indført en skat på energiselskabers ekstraordinære indtægter. Og selv den tidligere administrerende direktør for oliegiganten British Petroleum udtalte sidste uge, at en skat på olie og gasproduktion i Nordsøen er »forsvarlig«.

Vi mener ikke, blodpengene kan bruges bedre end på at vriste EU fri af sin ubehagelige afhængighed af russisk kul, olie og gas og på at bremse klimakrisen. For det nytter naturligvis ikke blot at købe brændslerne fra andre brutale regimer i stedet. Vi skal helt af med skidtet.

En fremtid med en sikker energiforsyning, der ikke finansierer krig og konflikt, er en fremtid med grøn energi.

Indlægget blev oprindeligt bragt i Information 1. april 2022.