Ny rapport fra Harvard University konkluderer, at to tredjedele af alle SoMe-opslag fra Europas største fossile selskaber er greenwashing.

De er nu over 40 år siden, at forskere for første gang fremlagde beviser på, at fossile brændsler er den største kilde til den klimakrise, der fylder vores nyhedsfeeds med smeltede gletschere, brændende skove, mennesker på flugt og halve nationer, der står under vand. Lige siden den dag har den fossile industri kæmpet indædt for at så tvivl om og underminere klimavidenskaben,  og i de seneste år også for at underkende behovet for handling. 

Nu viser et helt nyt studie fra Harvard University, at de fortsætter ufortrødent – og at sociale medier er blevet den nye frontlinje i deres utrolig effektive kamp for at forhale den politiske klimahandling, der kan sikre os en beboelig klode.

Rapportens resultater blev for få dage siden endnu mere relevante, da FNs generalsekretær António Guterres i sin tale til FNs generalforsamling kaldte på strengere kontrol med den kommunikationsbranche, der med sin “massive spinmaskine hiver milliarder hjem på at skærme den fossile industri”. Han sammenlignede den nuværende situation med tobaksindustriens lobby- og spinmaskine, der med stor succes blokerede for politisk regulering i årtier. 

Opslag overdriver virksomheders grønne omstilling

Harvard-rapporten er bestilt og betalt af Greenpeace, men derudover har Greenpeace ikke haft nogen indflydelse på den. Den indeholder den mest grundige analyse af den fossile industris adfærd på sociale medier til dato. I alt 2325 opslag fra 22 af Europas største brændstof-, bil- og flyselskaber indgår i undersøgelsen. De er alle sammen lagt op på Twitter, Instagram, Facebook, TikTok eller YouTube i løbet af juni og juli i år. 

Rapporten konkluderer, at to tredjedele af alle SoMe-opslagene er greenwashing i forskellig grad. To tredjedele!
Opslagene forsøger alle at opbygge en fortælling om, at der er fuld tryk på den grønne innovation hos for eksempel bil- og flyselskaberne. Men når forskerne sammenholder med den mængde penge, selskaberne rent faktisk bruger på at omstille sig til en klimaneutral fremtid, så ender de med at konkludere, at markedsføringen er greenwashing. 

Det er præcis den slags greenwashing-strategier, der har fået Greenpeace og over 40 andre organisationer til at opfordre EU til at forbyde reklamer for de mest klimabelastende produkter som flyrejser, biler og brændstof. 

Disse reklamer luller os ind i en falsk forestilling om, at klodens mest klimaskadelige industrier omstiller sig, så hurtigt de kan. At deres skadelige produkter har en plads i ansvarlige, sikre og grønne samfund. Også selvom klimavidenskaben entydigt siger det stik modsatte. Og så længe den fortælling dominerer, er det umuligt at få vores politikere til at tvinge de fossile giganter til at sætte tempoet op – eller lukke. 

Fra åbenlyse til subtile – og langt farligere – greenwashingstrategier

Både fossilindustrien og reklamebranchen afviser (selvfølgelig) idéen om et forbud. Et af deres hovedargumenter er, at det er nødvendigt for den grønne omstilling af for eksempel bilparken, at det er tilladt for selskaber at reklamere for deres grønne modeller. 

Men Harvard-undersøgelsen konkluderer, at kun hver femte “grønne” bilreklame forsøgte at sælge en “grøn” bil – typisk en el eller hybridbil – resten havde som formål at sælge selve bilproducenten som grøn.
Og det er der altså INGEN af Europas største bilproducenter, der er i dag.

Forskerne konkluderer også, at brændstof-, fly og bilbranchens kommunikationsstragier er blevet langt mere sofistikerede. Før forsøgte de åbenlyst at miskreditere klimavidenskaben. Den kamp har de tabt, så nu fylder de i stedet deres reklamer med dyreliv og billedskøn natur. Påvirkningen af os allesammen foregår altså langt mere subtilt – og det gør den langt farligere. 
Og det stopper ikke ved greenwashing. Rapporten viser nemlig også, at mange af fortællingerne om grøn innovation kombineres med billeder af kvinder, børn, etniske minoriteter og LGBTQ+-personer, som bidrager til at fjerne fokus fra og såkaldt “wokewasher” deres ødelæggende produkter.

Hver eneste reklame fra de mest klimaødelæggende selskaber er med til at undergrave vores mulighed for at skabe en sikker fremtid. Derfor skal de forbydes. Og et nyt politisk flertal kan passende vise vejen for resten af EU ved at indføre sådan et forbud her i Danmark.

Artiklen her er oprindeligt bragt som et indlæg i Børsen.

Greenwashing
Stop greenwashing

Greenwashing eller grønvaskning er vildledende eller ulovlig markedsføring. Vær med til at sige fra over for greenwashing

Vær med