En ny grøn og plantebaseret fremtid venter. Eller rettere, den er her nu, for der sker en rivende udvikling i den grønne, kulinariske verden, som mange danskere kaster sig over med stor appetit – af hensyn til klimaet, naturen, sundheden eller dyrevelfærden. 

Ligesom fravalget af kød skubber på en mere bæredygtig produktion af mad, kan det være en stor omstilling for én selv at bryde med indgroede vaner og skifte kød ud med lækre plantebaserede retter.

Når man skruer ned eller siger farvel til kød, må man ofte afprøve nye grøntsager for at dække kroppens behov. Og én grøn lækkerbisken, der tit bliver diskuteret, er avocadoen.

Denne fede frugt – rig på næring og vitamin E – er blevet en populær yndlingsspise i Danmark. Men den har også fået et blakket ry for at være en synder for miljøet og klimaet. 

Den fede og vitaminrige avocado er en lækkerbisken, der kan bruges i mange sammenhænge, her på rugbrød og et lag nøddesmør. Avocadoen har dog fået en uberetiget skurkerolle. Sammenlignet med oksekød, der kræver 15.000 liter vand til 1 kg. kød, er avocadoen langt mere skånsom overfor naturen og klimaet.

Avocadoens skurkerolle er overdrevet

Koster avocadoen ikke vel meget vand at dyrke? Og kan det forsvares at få den fragtet fra Sydamerika for at ende på dansk rugbrød med et skvis frisk lime og tomat? 

Desværre overdrives avocadoens skurkerolle ofte, og det får nogle til at gå en stor bue uden om den. Sammenligner man med kødforbrugets pres på klimaet og naturens ressourcer, kan det bestemt forsvares at nyde avocadoen. 

Let’s get the facts straight.

1 kilo kød kræver 15.000 liter vand – og 1 kilo avocado 283 liter

Lad os tage vandproblemet først, der kan få nogle til at forsværge at sætte en flig af taco i guacamolen. Man bliver faktisk ret overrasket over, hvor meget vand der bruges til vores fødevarer. Men det bør sættes i forhold til forbruget af kød.

Der skal fx 15.000 liter vand til for at producere bare et kilo oksekød. For avocadoer går der gennemsnitligt ca. 283 liter tilført vand til at producere et kilo avocadoer – men præcist hvor meget vand, der bruges til en enkel avocado, afhænger af, hvor den produceres.

Hvor stort vandforbruget til avocadoerne er handler i høj grad om, hvor de kommer fra. Avocadoer dyrkes både i lande med meget tørt klima som Israel og Sydafrika, hvor plantagerne kræver kunstvanding ved fx omlægning af vandløb, som kan have en skadelig virkning på miljøet. Og de dyrkes i lande med mere regn som fx Peru og Guatamala, hvor avocadotræerne kan klare sig med regnvand. Alle typer landbrugsproduktion i tørt klima kræver kunstvanding, og under alle omstændigheder kræver avocadoen langt mindre vand end til oksekød eller andre animalske produkter. Gennemsnitligt kræver 1 kg avocado faktisk ikke meget mere vand end fx 1 kg tomater.

Man skal også huske, at den enkelte avocado bare er en lille del af avocadotræet, der vokser videre, efter den er plukket, og som har en masse andre gode funktioner for miljøet og klimaet. Den opsuger og lagrer CO2 fra atmosfæren, og den skygger med sin blade, så andre planter kan vokse. Avocadoen er kort sagt god ved sine omgivelser – modsat den industrielle kødproduktion.

©Jonathan Kabugo/Unsplash

Skal vi føle skam over avocadoens lange rejse?

Næste gode spørgsmål – er det god stil over for klimaet at bidrage til den lange rejse fra Sydamerika over Atlanten? 

Det er som grundregel altid bedst at spise frugt og grønt, som er dyrket lokalt og er i sæson i forhold til varer, som er transporteret fra den anden side af jorden. Hvis man holder sig 100% til disse fødevarer, er det dog svært at få nok variation i sin kost med fødevarerne, der produceres i Danmark i øjeblikket. Her er masser af rum for udvikling af dansk produktion af fødevarer.

Men spist med måde kan avocadoen sagtens forsvares, hvis du møder misbilligende blikke i din frokostpause.

Selvom de fleste avocadoer i danske supermarkeder har rejst en lang vej, giver transporten ikke et særlig stort CO2-aftryk. Der kan nemlig være så mange varer på et fragtskib, at transporten ikke er et problem i sig selv. En avocado, der rejser med fragtskib over Atlanten, udleder faktisk ikke nødvendigvis mere CO2 end en avocado, der transporteres med lastbil fra Spanien. 

Begiver man sig først ud i en fuld, plantebaseret kost, er mulighederne uanede. Her er avocadoen på en frokosttallerken i selskab med kidneybønner, tomat, ris, agurk og salat. Velbekomme!

Kød vs. plantemad i CO2-regnskabet

Ser man på grøntsagers samlede klimaaftryk, så er transporten faktisk ikke den store killer i CO2-regnskabet – medmindre de er fløjet hertil. Sarte frugter og grøntsager importeres med fly, når de ikke er i sæson i Europa eller Nordafrika. Det gælder bl.a. friske bær, slikærter, grønne bønner og babymajs. Mens fx bælgfrugter, avocadoer, citrusfrugter og bananer fragtes med skib.

Grøntsager fra danske drivhuse er faktisk mindre klimavenlige end mange af dem, der importeres med skib. Igen – det er godt at tænke i de danske sæsoners frugt og grønt, dyrket under naturlige forhold, når man står i supermarkedet. 

Det kræver nemlig store mængder energi på vore breddegrader at opvarme drivhuse. Så en dansk tomat fra drivhus er værre for klimaet end en, der har taget søvejen fra Spanien.

Når man vælger at erstatte kød med plantebaseret, kan man uanset være med til at gøre en forskel for klimaet – også selvom kødet er produceret lokalt. 

Så alt i alt: nyd din avocado og spis med omtanke. Velbekomme!

Stop dansk import af soja, som truer skovene

Dansk import af soja til dyrefoder truer verdens skove. Naturområder bliver ødelagt, for at give plads til enorme sojamarker. Læs mere her.

Vær med