En lang række produkter på supermarkedshylderne i Europa har forbindelse til ødelæggelse af skove og andre vigtige naturområder. EU-landene er faktisk ansvarlige for 10% af al skovrydning globalt og vores forbrug er med til at tænde skovbrandene og køre bulldozerne frem i Amazonas, i Congo og i Sydøstasiens frodige regnskove.

For forbrugeren er det rent ud sagt en jungle at finde ud af, hvordan man kan undgå at få produkter, som kan linkes til skovrydning med hjem i indkøbsnettet. 

Vi har derfor udformet en oversigt over produkter, som du som forbruger skal være på vagt overfor, hvis du vil undgå at medvirke til skovrydning gennem dine indkøb. 

Det skal nævnes, at mange af produkterne i oversigten også er med til at skabe arbejdspladser og give fattige mennesker mad på bordet. Greenpeace mener derfor ikke, at løsningen er at boykotte varer, men i stedet generelt at nedsætte sit forbrug og samtidigt arbejde for bedre regulering og lovgivning for at stoppe produkter med forbindelse til skovrydning fra at havne på supermarkedshylderne.

KLIK HER FOR AT SE OVERSIGTEN

I Greenpeace mener vi, at det skal være muligt at købe ind uden at risikere at få tropisk skov med hjem i indkøbsnettet – men skovrydningsproblemet skal ikke gøres til et forbrugeransvar. Det er et producentansvar og et politisk ansvar. 

I den kommende tid kommer vi derfor til at arbejde for en stærk skovlov på EU-niveau, der skal sikre, at ingen varer på europæiske supermarkedshylder kan have været med til at rydde skove. Vi ønsker en skovlov, der giver producenterne et klart ansvar for ikke at importere varer, der har nogen som helst forbindelse til skovrydning. Vi kommer til at skrive om det i vores nyhedsbreve og her på vores hjemmeside – også om, hvordan vi alle sammen som EU-borgere kan være med til at presse på for sådan en lov – så jeg håber, du vil være med.

Greenpeace-frivillige har tidligere været ude og omformulere budskaberne på varerne i supermarkederne for at synliggøre forbindelsen mellem regnskovsrydning forårsaget af palmeolieproduktionen. Palmeolie bruges bl.a. i populære produkter som Head & Shoulders produceret af Procter & Gamble.

Støt vores arbejde for at beskytte verdens skove

Der er ingen tvivl om, at det vil få enorme, ødelæggende konsekvenser, hvis vi mister verdens regnskove – ikke kun for de oprindelige folk og de fantastiske dyr, der lever her – men for hele vores miljø, klima og planet.

Med et fast månedligt bidrag til vores arbejde, gør du det muligt for os at planlægge vores arbejde for at forsvare og beskytte regnskovene på lang sigt, selv i krisetider og økonomisk uro.

Du kan læse mere her om, hvordan din faste støtte bl.a. kan hjælpe os i arbejdet for at beskytte regnskoven i Amazonas og de oprindelige folk, der bor her. 

I Greenpeace accepterer vi hverken penge fra stater eller virksomheder, hvilket gør os i stand til at være en uafhængig stemme, der alene taler for planetens interesser. Derfor er økonomiske bidrag fra mennesker som dig helt uundværlige.