Mens verdens opmærksomhed retter sig mod åbningen af OL i Brasilien, er jublen allerede brudt ud et andet sted i landet, hvor det oprindelige munduruku-folk i over 30 år har kæmpet imod byggeriet af et gigantisk dæmningsprojekt i hjertet af Amazonas-regnskoven.

Greenpeace Joins the Munduruku to Protest Damming of Tapajós RiverMunduruku protestam contra hidrelétricas no Rio Tapajós

Brasiliens statslige miljøagentur (IBAMA) har netop meldt ud, at de ikke vil give miljøtilladelsen, der skal ligge til grund for byggeriet af en stor dæmning, som er en del af dæmningskomplekset. Dermed kan munduruku-folket ånde lettet op, da faren for at 2.200 km2 regnskov – et område på størrelse med Fyn – blev delvist oversvømmet og ødelagt nu er drevet over.

Munduruku-folkets kultur og livsgrundlag er afhængig af Tapajós-floden og regnskoven, der giver dem mad, medicin og drikkevand.

“Munduruku-folket er utrolig glad for denne nyhed, og nu vil vi fortsætte kampen for at stoppe andre dæmninger på vores flod,” siger siger Arnaldo Kabá Munduruku, høvding og talsmand for munduruku-folket.

Ny fremtidsudsigt uden oversvømmelse og tvangsflytninger

Beslutningen vækker også glæde hos Greenpeace, der står ved munduruku-folkets side i kampen mod dæmningsprojektet.

“Stoppet for byggeriet af dæmningen er en stor lettelse for de lokale folk ved floden, der ellers kunne gå en fremtid i møde med oversvømmelse og tvangsflytninger. Det er også en stor sejr for regnskoven og klimaet. Sammen med munduruku-folket har Greenpeace kæmpet for at stoppe den enorme dæmning, og støtten er vokset i hele verden med mere end 1,2 millioner personer, der har skrevet under på dette krav. Det viser, at det nytter at hæve stemmen og kræve forandringer, også når miljøtruslen er langt fra ens eget hjem,” siger Julie Koch, kampagnechef hos Greenpeace i Danmark.

De mange støtter har været med til at lægge pres på bl.a. det tyske selskab Siemens for at få dem til at stoppe deltagelsen i byggeriet af dæmningerne på Tapajós-floden.

Dæmningerne er en dårlig energiløsning

Brasiliens forfatning forbyder tvangsforflytninger af oprindelige folk fra deres jord, og derudover er oprindelige folks rettigheder beskyttet ifølge ILO’s Konvention 169, som Brasilien har ratificeret. De brasilianske myndigheder har imidlertid indtil videre trukket den officielle anerkendelse af munduruku-folkets ejerskab til området i langdrag.

“Også klimamæssigt er vandkraftværker i sårbare økosystemer som Amazonas en rigtig dårlig energiløsning. Dæmningerne vil oversvømme og medføre ødelæggelse af et enormt regnskovsområde, og det vil føre til store udslip af drivhusgasser til atmosfæren. Regnskoven binder enorme mængder af kulstof, som frigives når skoven forsvinder,” siger Julie Koch.

Den annullerede dæmning var den første og største i rækken af i alt 43 planlagte dæmninger på Tapajós-floden, som Greenpeace fortsat arbejder for at stoppe.