Regeringen har netop fremlagt sit udspil til en klimaafgift for alle andre sektorer end landbruget. 

Den nye CO2-afgift og EU’s kvotepris henter 2 mio. ton reduktioner ud af udspillets samlede reduktioner på 3,7 ton. Det er støtte til fangst og lagring af CO2, der leverer de resterende 1,7 mio. ton. 

Her følger kommentarer fra Greenpeace – ring endelig for mere.

Mads Flarup Christensen, generalsekretær i Greenpeace Norden (tlf. 28109022), siger: 

“I dag melder regeringen sig endelig klar til at give Danmarks grønne omstilling en vigtig motor, som den har manglet. Der er mange torne i udspillet, men den motor er vi stærkt opløftede over.”

“Endelig vil en dansk regering gøre det til lov, at forureneren skal betale for sin forurening. Desværre siger regeringen så i næste åndedrag, at de allerstørste forurenere, dem skal skatteborgerne stadig samle regningen op for. Og dermed står det deprimerende klart, at regeringen trods dagens vigtige udspil, stadig ikke er parat til den omstilling af samfundet, som klimakrisen uundgåeligt vil kræve af os.”

“Den bundpris, som regeringen selv lagde stor vægt på ved præsentationen, er en vældig god idé. Derfor er det er dybt problematisk, at bundprisen ikke er automatisk, men kun et muligt værktøj, forligspartierne kan tage i brug, når de genbesøger aftalen i 2026 og 2029.” 

“Vi skulle have haft en klimaafgift, men har i næsten lige så høj grad fået en støtteordning til fangst og lagring af CO2. Det er forfejlet. CCS er ikke grøn omstilling, det er oprydning, og Klimarådet har lige været ude og gentage, at fokus skal flyttes fra CO2-fangst til reel omstilling og reelle reduktioner.”Med venlig hilsen

Emma Oehlenschläger, presse- og kommunikationsansvarlig, Greenpeace, tlf. 28 25 16 29